Noi TAXE şi IMPOZITE pentru români. Ce BIRURI mai pregăteşte Guvernul Dăncilă

În Monitorul Oficial au fost publicate, sâmbătă, măsurile incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. De asemenea, începând de la 1 ianuarie 2019 în legislaţie vor apărea noi taxe, iar aplicarea anumitor impozite se va prelungi.

Iată care sunt impozitele şi taxele care se vor aplica în acest an, potrivit romaniatv.net

  1. Companiile care organizează jocuri de noroc online vor plăti, din prima zi a anului 2019, o taxă lunară de 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar. Noua taxă se va calcula, declara şi plăti la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare, conform regulilor ce urmează să fie stabilite prin ordin de către Fisc şi Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc.
  2. O taxă despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni este aşa-zisa taxă „pe lăcomie”. Mai precis, de la 1 ianuarie 2019, băncilor li se poate aplica o taxă progresivă pe activele financiare. Aceasta se va aplica, mai precis, în situaţia în care media trimestrială ROBOR va depăşi pragul de referinţă de 2%.
  3. A apărut de sâmbătă în legislaţie o contribuţie bănească percepută de la companiile licenţiate din domeniul energiei electrice, domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare şi domeniul gazelor naturale. Aceasta este de 2% din cifra de afaceri realizată de aceste firme din activităţile licenţiate.
  4. Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural se va aplica inclusiv în anii 2019, 2020 şi 2021, prevede ordonanţa de urgenţă, deşi acesta urma să fie eliminat la 31 decembrie 2018. Acesta se aplică operatorilor licenţiaţi de transport de energie electrică şi gaze naturale, dar şi anumitor distribuitori licenţiaţi de energie electrică şi gaze naturale.
  5. O prelungire până în anul 2021 se va aplica şi pentru impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale (altele decât gazele naturale). Și acesta ar fi trebuit să dispară la finele anului 2018, dar va fi aplicat şi în următorii trei ani. Acest impozit se aplică firmelor care se ocupă de exploatare forestieră, extracţia cărbunelui superior/inferior, extracţia petrolului brut, extracţia minereurilor feroase, extracţia minereurilor de uraniu şi toriu, extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi alte activităţi extractive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *