Visul Schengen a fost iar SPULBERAT. „Lucrurile să rămână în stadiul actual”

Ministrul olandez al Justiţiei, Ferdinand Grapperhaus a afirmat că România încă nu este pregătită să intre în spaţiul Schengen şi îşi doreşte ca Olanda să ofere expertiză și asistență pentru ca România să facă progrese și să aibă un sistem judiciar care să funcționeze cu adevărat în folosul cetățenilor, care să dea tuturor șanse egale la prosperitate și oportunități.

„Suntem de părere că România a făcut pași admirabili în ultimii 10 ani către un stat de drept solid. Cu toate acestea, așa cum a subliniat și Comisia, în ultimii ani s-au făcut totuși niște pași înapoi. E ca atunci când un cal e pe punctul să termine cursa și ezită înainte să sară peste ultimul obstacol. Noi credem că trebuie să ne ajutăm reciproc. În decembrie, înainte ca România să preia președinția, am avut o discuție cu ministrul Toader și i-am spus că noi ne dorim foarte mult să continuăm schimbul bilateral de expertiză, potrivit stiridiaspora.ro

Dar ceea ce este nenegociabil pentru fiecare stat membru al UE este principiul anticorupției, să aveți un sistem independent de justiție, care să se poată uita la mine, un membru al executivului, ministru al Justiției și să mă judece independent și să judece întregul sistem independent”, a subliniat ministrul olandez

România, membră în Schengen?

Întrebat când crede că va fi România membră a spațiului Schengen, ministrul olandez de Justiție a declarat: „Noi ne-am exprimat îngrijorările și cu siguranță că acum, când Comisia a remarcat un ușor regres în ultimii ani, am spus că trebuie să facem un efort pentru a îndrepta lucrurile: să aveți un sistem judiciar independent, un sistem legislativ funcțional în privința corupției.

Pentru asta este important să lucrăm împreună. Noi am spus întotdeauna că Schengen este un sistem foarte important, dar și unul fezabil, deci ca să se aplice tuturor trebuie să fim siguri că se fac și acei ultimi pași. Și sunt convins că putem ajunge acolo. Iar Olanda poate fi acel prieten care spune că încă mai sunt lucruri de făcut, dar cred că este mai bine decât să fim lipsiți de spirit critic și lucrurile să rămână în stadiul actual”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *