A început campania electorală? Preşedintele Klaus Iohannis calcă pe nisipuri mişcătoare. Greşeala care îi poate fi fatală la alegerile prezidenţiale

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

La conferinţa ce a avut loc la Braşov, marţi, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către One World România., preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că la referendumul pentru definirea  căsătoriei, românii le-au dat „o lecție imensă” celor care au promovat „un mesaj intolerant”. Referendumul a avut loc în perioada 6-7 octombrie 2018 şi a fost primul Referendum Național pentru revizuirea Constituției declanșat printr-o inițiativă cetățenească. Întrebarea adresată populaţiei a avut drept scop definirea căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. Referendumul a fost invalidat din cauză că nu s-a atins pragul minim necesar de participare la vot, textul constituțional despre căsătoria civilă rămânând neschimbat: uniunea liber consimțită dintre soți.

„Stat de drept fără drepturile omului nu poate să existe și aceste lucruri sunt statuate în Constituție. Cu siguranță că nu e suficient ca un lucru să fie scris, trebuie și respectat și pus în practică. În această zonă, cred că societatea mai are un drum lung de parcurs, este vorba de acceptare, este vorba de educație și de toleranță. Vă amintiți când a apărut ideea cu referendumul, am devenit inamicul public nr.1  când am spus că trebuie să fim toleranți. Cei care au promovat referendumul nu au fost toleranți. Dar românii au dat o lecție imensă acestor infatuați care au promovat ura și, așa cum se spune popular, i-au tratat cu flit. Românii au fost mult deasupra acelei părți a clasei politice care a promovat agresiv și cu un mesaj intolerant acel referendum”, a declarat Iohannis.

În urma acestor declaraţii, Klaus Iohannis a fost criticat atăt de numeroase organizaţii civile dar şi de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoze Române

Primul care l-a criticat pe președinte a fost Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Acesta a spus că ”a jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit” normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv. Asemenea atitudini – toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață – exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr”.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *