Institutul Național „Elie Wiesel” își menține dezaprobarea față de folosirea numelui scriitorului pro-nazist „Nyiro Jozsef” pentru a denumi instituții publice

Foto: inshr-ew.ro În dreapta, Alexandru Florian, directorul INSHR, și Elisabeth Ungureanu.

Nyiro Jozsef a fost un influent intelectual maghiar de orientare nazistă din Transilvania, activ  în prima jumătate a secolului al XX-lea, membru al Parlamentului de la Budapesta inclusiv în anii cei mai tulburi, când era controlat de Partidul Crucea cu Săgeți. Acesta şi-a expus ideile extremiste în revista „Magyar Ero” (Forța Maghiară), înfiinţată chiar de el, pe care l-a transformat într-un instrument central al propagandei regimurilor Horthy şi Szalasi Ferenc (cel care se face responsabil de execuția a 200 de mii de evrei într-o perioadă de numai patru luni, sute de evrei fiind atunci împușcați și aruncați apoi de pe mal, în Dunăre, la Budapesta), care abundă în articole ultranaţionaliste, şovine şi antisemite și de susținere a propagandei de război favorabile celui de-Al Treilea Reich. Nyiro Jozsef se numără printre intelectualii pro-fascişti maghiari cu puternice vederi pro-naziste.

Cu un an în urmă (2018), Consiliului Local Odorheiu Secuiesc a luat o decizie de principiu (un proiect de hotărâre) cu privire la demararea procedurii de denumire a bibliotecii. Știrea a suscitat numeroase comentarii negative, sintetizate în comunicatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, emis la 03.04.2018, intitulat ”Să ne cinstim înaintașii cu responsabilitate!”, în care este exprimată îngrijorarea cu privire la CL Odorheiu Secuiesc.

În textul comunicatului se menționează: Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” urmăreşte cu maximă îngrijorare iniţiativa Consiliului Local Odorheiul Secuiesc privind atribuirea numelui Nyiro Jozsef bibliotecii municipale din localitate. În data de 15 martie 2018, hotărârea Consiliului Local nr. 84/2018 a stabilit începerea procedurilor legale privind schimbarea denumirii bibliotecii. În același timp, se reafirmă importanța utilizării contextului Centenarului României pentru promovarea responsabilă a unor personalități care să nu fi interferat cu momente sau acțiuni reprobabile.

În legătură cu reluarea inițiativei de acordare a denumirii de Jozsef Nyiro bibliotecii din orașul Odorheiu Secuiesc, realizată în luna februarie 2019, la inițiativa consilierilor locali din Partidul Civic Maghiar, reprezentanta INSHR „Elie Wiesel”, Elisabeth Ungureanu, șefa serviciului administrativ – comunicare, a menționat că pozitia Institutului față de memoria lui Nyro Joszef nu s-a schimbat, rămânând aceeași ca în comunicatul de presă emis anterior.

În plus, conform opiniei Elisabethei Ungureanu, responsabilitatea acestei denumirii apartine Consiliului Local al orasului Odorheiu Secuiesc si, in cazul in care se va acorda, va produce o imagine cel putin neconforma cu valorile Uniunii Europene, valori la care si administrația locală a orasului a aderat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *