Știre uluitoare: Susținătorul autonomiei etnice, Kelemen Hunor, respins de Ucraina la graniță

După cum anunță într-o postare de pe pagina sa de facebook, Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), a fost respins, nepermițându-i-se intrarea, în această dimineață, de către autoritățile ucrainene, pe teritoriul statului vecin.

Conform unor analiști politici, faptul ar veni ca urmare a dovezilor pe care Kelemen Hunor și UDMR le-au dat opiniei publice, din țară și străinătate, că este aservit intereselor premierului ungar, Viktor Orban, și partidului condus de acesta, Fidesz.

La începutul lunii martie 2019, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu reprezentanții partidelor minorităților maghiare din jurul Ungariei, membre ale Partidului Popular European (PPE), alături de susținătorul principal al politicii de impunere a autonomiei pe criteriu etnic pentru zonele locuite de minoritarii maghiari, în statele din apropierea Ungariei, vicepremierul ungar, Semjen Zsolt. Acesta s-a făcut cunoscut pentru afirmațiile sale deosebit de agresive la adresa altor state și pentru promovarea unui ultranaționalism care nu ține seama de evidențe.

Cu acea ocazie, Kelemen Hunor a dezvăluit că formațiunea pe care o conduce va face campanie electorală alături de Fidesz.

Președintele UDMR a criticat cu acel prilej faptul că liderul Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ar fi atenționat că naționalismele asemănătoare celor ale lui Viktor Orban și respingerea altora, pot conduce la războaie.

Din incidentul de azi-dimineață se poate vedea cum, încercând să susțină, din nou, cu abnegație, interesele Fidesz și ale lui Viktor Orban, cel care i-a dirijat în ultimii ani, în mod vizibil, acțiunile sale și ale UDMR, Kelemen Hunor pune în primejdie relațiile româno-ucrainene. Dorința lui Kelemen Hunor de a susține autoritățile de la Budapesta, în încercarea lor de a “răspândi revoluția autonomiei etnice” și de a transmite, prin diferite voci și căi, impulsuri pentru impunerea autonomiei în zonele locuite de maghiarii din Transcarpatia (Ucraina), creează un nou episod extrem de tensionat, în care este atras și statul român.

Ileana Kiss

foto: paginaderusia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *