Duel de replici între ambasadorul Ucrainei la București și Kelemen Hunor. Președintele UDMR, acuzat indirect de „manevre”

Foto: News.ro

În urma experienței preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a fost oprit sâmbătă, 6 aprilie, la graniţa Ungariei cu Ucraina, nepermițându-i-se intrarea în Ucraina, ocazie cu care a și fost informat că interdicția asupra sa se întinde pe o perioadă de încă un an și jumătate, liderul maghiar a afirmat public că l-a informat pe ministrul român de Externe și că se va adresa Ambasadei Ucrainei la București, pentru a solicita explicații despre situație.
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a intervenit public și a susținut că președintelui UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina, folosind pașaportul ungar, și a fost refuzat.
Ambasadorul menționează că este „deschis și onorat” să îi ofere și personal lui Kelemen Hunor orice explicații.
„Am aflat acum câteva ore aici pe facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei.
În aceasta situație neplăcută, dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:
- Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovadă că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.
- Și de data aceasta conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene.
Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare”, a scris Oleksandr Bankov într-o postare pe Facebook.
Ulterior, Kelemen Hunor a răspuns, declarând că nu a folosit pașaport ungar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul ucrainean la București, și i-a cerut acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina, transmite Mediafax.
Kelemen Hunor a descris reacția ambasadorului Ucrainei la incident ca fiind una „nepotrivită”. „Nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani și nu am folosit niciodată pașaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi. Cer Ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, să prezinte, la rândul său, documentele care au interzis, în trecut, accesul meu pe teritoriul Ucrainei” a răspuns președintele formațiunii susținătoare a autonomiei pe criteriu etnic maghiar, Kelemen Hunor.
Din cele susținute de ambasadorul ucrainean, Oleksandr Bankov, ar putea fi trasă și concluzia unei posibile manevre, orchestrate de politicienii din conducerea UDMR, pentru atragerea sprijinului electoral din partea minoritarilor maghiari, în contextul în care sondajele au arătat scoruri deloc liniștitoare pentru formațiunea parlamentară maghiară, începând cu apropiatele alegeri europarlamentare.
Unii analiști politici au considerat că interdicția ucrainienilor ar veni ca urmare a dovezilor pe care Kelemen Hunor și UDMR le-au dat opiniei publice, din țară și străinătate, că s-au aservit intereselor premierului ungar, Viktor orban, și partidului condus de acesta, Fidesz.
Lucian Ionescu