Dispreț față de președintele român sau necunoașterea etichetei? Preşedintele Ungariei, Ader Janos, vine la slujba ținută de Papa Francisc, dar ca persoană privată

Conform informațiilor transmise de agenția națională ungară de presă, MTI, Ader Janos, va fi de față la slujba pe care Suveranul Pontif o va oficia în 1 iunie 2019, la altarul din Şumuleu-Ciuc, cartier al municipiului Miercurea Ciuc.

Participarea președintelui ungar, Ader Janos, și a soției acestuia, Herczegh Anita, la slujba ținută de Papa Francisc cu ocazia vizitei de la Șumuleu-Ciuc nu are loc oricum, ci vine la invitația arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi Gyorgy.

Ader Janos, ca marea majoritate a oficialilor ungari care vin în Transilvania, încalcă, probabil, din nou, orice regulă diplomatică dar și morală, fiind de bun-simț ca atunci când un șef de stat vine într-o altă țară, mai întâi să solicite acceptul președintelui statului în care se deplasează. Suntem curioși dacă Ader Janos a adresat o astfel de solicitare președintelui României, răspunsul fiind, cel mai probabil, unul negativ, Jakubinyi Gyorgy fiind cel care i-a adresat invitația de a vizita România. Mai mult decât atât, se pare că președintele Ungariei ar vrea să beneficieze de o cât mai bună expunere mediatică, în contextul participării la slujba oficiată de Papa Francisc la Șumuleu-Ciuc, cunoscut fiind că Suveranul Pontif nu are în intenție să viziteze Ungaria, cândva în viitorul apropiat, probabil din cauza derapajelor grave de la democrație realizate de Guvernul Orban. Vizita, care urmărește să obțină beneficii de pe urma invitației lansate de către președintele român și acceptate de Papa Francisc, va profita practic și de investițiile de circa 9 milioane de lei, făcute de români pentru a organiza evenimentul. Desigur, și Ungaria a vrut să insinueze că are responsabilități în zonă, alocând sume de bani, dar faptul că profitul de imagine (politică, electorală) va fi realizat pe o investiție de zece ori mai mare a autorităților din România, este indiscutabil vizibil.

Cum la fel de evident pare faptul că Ader Janos va recidiva în atitudinea nemanierată față de cetățenii români și de România, căci se pare că după prezența la vizita Papei din Șumuleu-Ciuc, președintele ungar şi soţia sa vor reveni în țara noastă, la tradiţionalul Pelerinaj de Rusalii, care are loc în 8 iunie, tot la Şumuleu-Ciuc (deci la o săptămână după).

Pentru slujba papei Francisc de la Șumuleu-Ciuc, organizată ca urmare a invitației în România a lui Klaus Iohannis, s-au înscris, pana acum, peste 100.000 de persoane, iar din Ungaria vor veni mai multe trenuri cu pelerini ungari.

Invitația transmisă lui Ader Janos poate fi pusă în legătură cu alocarea, în același scurt interval de timp, a sumei de 19,5 milioane de EUR,  de către Budapesta, pentru Arhiepiscopia condusă de Jakubinyi Gyorgy, conform anunțului cotidianului de limbă maghiară Kronika. Explicația finanțării a fost că are în vedere funcționarea și realizarea unor investiții”. Din aceste fonduri ar urma să fie distribuite sume și pentru extinderea Universității Sapientia din Oradea.

Ileana Kiss

Foto: dailymail.co.uk ;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *