Cum răspunde primarul din Dărmănești gravelor acuze ale partidelor maghiare

Valea Uzului, locul de odihnă al soldaților din mai multe armate și neamuri, căzuți în luptele din cele două Războaie Mondiale, a devenit în această perioadă de campanie electorală subiect de scandal mediatic și diplomatic, între maghiari și români, între Ungaria și România, propulsat de reprezentanții UDMR. În acea zonă, în anii 1916-1917, au murit mii de soldaţi români, unguri, ruși, germani, austrieci, slovaci, sârbi și italieni, cărora, în toamna anului 1944, li s-au adăugat alte câteva sute. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea Cultul Eroilor a format, în 1926-1927, un cimitir internațional, utilizând locul cimitirului militar existent din 1917. În cimitirul multinațional au fost așezate trupurile a 1306 soldați și ofițeri, din naționalitățile menționate. În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, în cimitir au fost începute lucrări de restaurare, sub organizarea Primăriei Dărmănești, de care reprezentanții politici maghiari s-au folosit recent, în proximitatea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru a lansat acuze și denigrări la adresa reprezentanților români, concomitent cu o campanie de influență a coaliției de guvernare, pentru realizarea propriilor obiective. Cum ar fi autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, pentru care se face propagandă în plăcuțele amplasate la intrarea în cimitir, deși ideea era străină soldaților căzuți în 1916-1917 sau 1944.
Pe acest fond, l-am rugat pe Toma Constantin, primar al orașului Dărmănești, să ne spună ce se întâmplă la Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului, iar acesta a avut amabilitatea să ne răspundă, deși Primăria mai făcuse publice informații și înainte.
-
Eu am pregătit pentru data de 17 mai inaugurarea (perimetrului eroilor români), dar am amânat-o până la o dată pe care o s-o comunicăm. Suntem în campanie electorală, dar cel mai important este ca toate națiunile care au eroi acolo să se bucure de această inaugurare. Nu vreau ca unii să fie supăraţi din toată povestea asta. Vom găsi cele mai bune căi ca eroii să fie cinstiţi la fel.
Din ce s-a prezentat în presă şi în comunicatele UDMR, scandalul tindea să ia amploare. Cum veţi face faţă acestor presiuni?
-
Atâta timp cât acolo sunt morţi din 1926 şi este un cimitir internaţional, indiferent cine, UDMR sau alte forţe politice, din ţară sau din afară, nu pot contesta acest lucru. Acolo, în 1926, au fost înmormântaţi 1306 de eroi, de șapte naţionalităţi. Este un lucru cert. În acest moment, însemnele celorlalte naţionalităţi au dispărut, în afara crucilor eroilor maghiari. Ce am încercat să facem acolo a fost să redăm statutul de internaţional cimitirului, fără să deranjăm absolut pe nimeni, fără să profanăm, aşa cum au spus cei de la UDMR. Dar, nu putem să nu spunem că 142 de eroi români sunt îngropaţi acolo, circa 160 de eroi germani sunt îngropaţi acolo, alături de eroi sârbi, ruşi, italieni, austrieci. Deci, nu putem nega istoria şi nici s-o rescriem, așa cum vor unii sau alţii. Iar ceea ce am făcut noi în perimetru este să definim cimitirul ca fiind un cimitir internaţional, inclusiv printr-un monument pe care scrie „În memoria eroilor români, unguri, germani… etc”. Noi am montat nişte catarge, pe care sunt arborate steagurile tuturor statelor care, prin eroii lor soldați, sunt reprezentate acolo şi, simbolic, pe o zonă de teren liberă, am montat 50 de cruci, pe care am pus inscripţia „Erou român necunoscut”. Deci, nu putem să spunem că ceea ce am făcut noi contravine legilor sau istoriei, care a fost scrisă în 1926.
În cazul în care veți fi acționat în judecată, cum vă veţi apăra ? Care credeți că vor fi consecinţele?
-
Ei pot spune orice doresc. Eu aș vrea să știu ce au făcut ei acolo, din 1994 până în 2017, dacă au vreun aviz de la cineva sau dacă au vreun proiect. Vreau să ştiu de ce eroul român Gheorghe Cosma avea așezată la căpătâi o cruce pe care scria „Erou maghiar necunoscut”! Sunt curios dacă dau răspuns la aceste întrebări. Vreau să se înţeleagă că nu vreau scandal cu nimeni. Eroii sunt, pentru mine, cu toţii la fel, indiferent de care parte a baricadei au luptat. Ce am făcut noi acolo este să prezentăm istoria scrisă de oamenii ăia (soldații căzuți în lupte – n.r.), acolo, și nu cum ar vrea-o unii sau alţii. Primăria deține și s-a folosit de documente pentru aceste activități.
Lucian Ionescu
Un frumos articol, conținând istoria detaliată a locului și punctul de vedere al lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, poate fi citit sub titlul: De ce nu se înţeleg ungurii cu românii nici în mormintele din Cimitirul internaţional al eroilor din Valea Uzului? Ce spune dl. Hunor Kelemen.
Foto: independent.co.uk