Au început percheziţiile în dosarul profanării Cimitirului Internaţional al Eroilor din Valea Uzului. Scandal între UDMR şi autorităţile române

Procurori și polițiști din județul Harghita fac, joi dimineață (23 mai 2019), percheziții în cinci locații din județ într-un dosar deschis după ce mai multe persoane au acoperit cu saci de gunoi crucile unor eroi de război din Cimitirul din Valea Uzului.

Crucile a zeci de eroi români, amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, au fost profanate, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul erdely.ma.

Un articol în limba maghiară postat pe site-ul menționat și semnat de „un grup de activiști anonimi” susține că respectivii au acoperit crucile eroilor români, pentru că ar fi fost „amplasate ilegal”.

Imaginile postate de grupul civic maghiar arată cum crucile au fost acoperite cu saci negri de gunoi, lipiți cu bandă adezivă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului, care era goală (pârloagă) pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români, pe lângă crucile eroilor maghiari, dar și în dorința de a-i cinsti pe soldații de alte naționalități – ruși, germani, austrieci, italieni și sârbi, precum și alte câteva sute, neidentificați.

Deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său, actele indică cu totul altceva. În plus, începând cu anul 1994, reprezentanții maghiari, care acum îi acuză pe români, au realizat ei înșiși lucrări de modificare care nu au respectat planurile și structura cimitirului edificat în anul 1926 – 1927 de către Societatea românească Cultul Eroilor.

UDMR susține că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri, însă nu a făcut nimic pe această temă până în luna mai 2019, în apropierea alegerilor europarlamentare.

UDMR a reușit să influențeze autoritățile române din plan central, astfel încât s-a împiedicat ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 17 mai.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la granița dintre județele Harghita și Bacău, într-o zonă ce a fost neglijată timp de mulți ani de autoritățile române, indiferent de etnia lor, dar și de societatea civilă din România.

Lucian Ionescu

Povestea completă a Cimitirului Internațional al Eroilor și scandalul din jurul său

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *