Inimi neprihănite la întâlnirea cu păstorul lor

Cunoscut ca un protector al copiilor și un apărător al celor năpăstuiți, Papa Francisc s-a remarcat ca un papă atipic, apropiat de cei aflați în suferință și deschis către ajutorarea celor care au nevoie de mângâiere și prin fapte și cuvinte, pe lângă cele necesare traiului zilnic.

Criticat chiar, de unii catolici conservatori, pentru atitudinea de „toleranță zero” față de abuzurile clericilor față de copii (compară într-o cuvântare abuzul împotriva copiilor cu sacrificiile umane), Papa Francisc nu a cedat în lupta sa cu această plagă, de care Biserica Romano-Catolică a suferit în ultimii ani.

În cadrul vizitei pe care o va face în România, Sfântul Părinte se va întâlni cu două grupuri de copii, din case pentru îngrijirea celor mici, aflate sub păstorirea unor organizații religioase care țin de Biserica Catolică.

La Șumuleu Ciuc, în județul Harghita, Papa Francisc va fi întâmpinat de o suită de copii din cadrul Fundației Sfântul Francisc, din Deva. Structura a luat ființă la inițiativa călugărului franciscan Bojte Csaba, pentru a îngriji și educa copii orfani sau proveniți din medii defavorizate. La un moment dat, în cadrul fundației erau îngrijiți aproximativ 2300 de copii.

La începutul lunii mai, cu câteva săptămâni înainte de vizita Suveranului Pontif în România, călugărul și directorul Fundației Sfântul Francisc din Deva, a intrat în audiența generală a Sfântului Părinte, însoțit de 30 de copii. În urma vizitei efectuate la Vatican, acesta a declarat că „Vizita Papei Francisc în România este un lucru deosebit, pentru că ne putem așeza la aceeași masă cu toții.”

În ultima zi a vizitei pontificale, Papa Francisc va merge la Blaj (județul Alba), unde vor fi prezenți copiii Casei „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc, Harghita. Surorile care administrează casa de copii, ca parte a Congregației Inimii Neprihănite, de confesiune greco-catolică, vor veni însoțite de aproximativ 80 de copii care locuiesc în casa „Sfântul Iosif”, în întâmpinarea papei Francisc.

Casa „Sfântul Iosif” a luat ființă în 1996, când asociația umanitară elvețiană „Basel Hilft” a dăruit Congregației greco-catolice a Inimii Neprihănite o clădire construită în scopuri umanitare, într-un loc mărginaș din Odorheiu Secuiesc. De atunci, au trecut pragul Casei Sfântul Iosif sute de copii, care, cu ajutorul primit, inclusiv după absolvirea liceului, au reușit să treacă peste multe dificultățile întâmpinate de la viață, în perioada când erau cei mai vulnerabili.

Așadar, la Șumuleu-Ciuc și la Blaj, Papa Francisc va fi întâmpinat de către copii de toate confesiunile și etniile, nu doar catolici sau greco-catolici, romi, români, maghiari, îngrijiți de organizații religioase, pentru a împărtăși bucuria vizitei unui Păstor, care le înțelege și apără drepturile, uniți de motto-ul vizitei: Să mergem împreună!

Ștefan Varga

Foto: magisteriu.ro; glasul-hd.ro; zi-de-zi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *