Măsuri fără precedent ale Ungariei la graniţa cu România. Au fost chemate gărzile civile. Ce se ascunde în spatele acestei mobilizări şi care este legătura cu UDMR

Foto: Viktor Orban (Contul personal de Facebook)

Foto: Viktor Orban (Contul personal de Facebook)

Uniunea Gărzii Civile a Judeţului Csongrád, din Ungaria, a anunţat că poliţiştii de la graniţa Ungariei cu România, vor fi dublaţi cu membrii gărzii civile. Preşedintele organizaţiei judeţene, István Batiz a spus că la misiune participă, până pe 15 iunie, 13 asociaţii de gardă civilă. Gardienii voluntari vor patrula, alături de poliţişti, în maşini ale poliţiei, între orele 18 şi 6 dimineaţa.

Patrulele vor activa în zona de frontieră dintre Kiszombor, Tiszasziget şi Makó, în zona punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe malul Mureşului, respectiv în toate teritoriile în care sunt semnalate activităţi de frontieră deosebite, precum şi acolo unde se impune reacţia imediată a poliţiei, potrivit g4media.ro

Nu e clar însă despre ce „activităţi de frontieră deosebite” e vorba, dat fiind că pe granița româno-maghiară nu au fost consemnate în ultimii ani evenimente delicate.

Scoaterea la patrulare a gărzilor civile nu e singura inițiativă de militarizare a vieții civile din Ungaria: MTI transmite că, începând de sâmbătă, şi angajaţii Armatei Ungare participă din nou la activităţile de apărare a graniţei. În decurs de trei luni, două sute de soldaţi vor fi angrenaţi, pe schimburi, în apărarea frontierei. În total, o mie de militari îndeplinesc sarcini de susţinere la graniţa ungaro-sârbă, sub coordonarea poliţiei.

De remarcat că o inițiativă de militarizare a vieții publice a venit și în România, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). În aprilie 2019, o inițiativă legislativă a UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit, pe 25 martie, de către Senat.

Practic, UDMR propune ca, printre formele de pază prevăzute de lege, să fie introdusă și paza locală / comunală, care să fie asigurată cu unități de voluntari, la început neînarmați letal. La momentul actual legislația prevede ca forme de securitate: paza cu efective de jandarmi, paza cu polițiști locali și paza proprie, paza în mediul rural, paza și protecția prin societăți specializate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *