Editorial: „Vocile trecutului” au o nouă țintă – SPP

Korodi Attila utilizând steagul creat, în 2004, de CNS pentru a simboliza separatismul maghiar, după cum afirmă chiar pagina CNS

După ce cu ocazia omiliei ținute în cadrul vizitei și a oficierii Sfintei Liturghii, de la Șumuleu-Ciuc, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioșii de diferite naționalități și etnii prezenți, să vegheze, cerând ajutorul Maicii Domnului, pentru a nu lăsa să li se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea”, iată că vocile trecutului se fac din nou auzite. Acestea nu ratează ocazia de a specula un nou scandal. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) se folosește de informații propulsate de presa susținută financiar de Budapesta – în acest caz cotidianul Kronika, din Cluj-Napoca – pentru a acuza Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și autoritățile române pentru discriminarea maghiarilor. Reluare?

Mai exact, UDMR cere SPP explicaţii după apariţia informaţiilor potrivit cărora reprezentanţi ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu-Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veştmântul ce a fost purtat la oficierea slujbei de Liturghie, transmite Mediafax.

Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, marţi 4 iunie 2019, corespondentului MEDIAFAX, că acţiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale. Korodi Attila nu a dorit să facă vreo referire la faptul că absolut toate detaliile vizitei au fost realizate conform dorinței Vaticanului, iar responsabilii cu protocolului ai Sfântului Scaun au fost cei care au trasat/aprobat toate elementele veșmântului. Este foarte probabil ca, în urma ultra-naționalismului unor responsabili maghiari cu organizarea, care au pus inscripțiile maghiare pe veșmânt în contra dorinței Vaticanului, să se fi născut acest nou subiect de presă. Pe care UDMR îl mânuiește cu abilitate, pentru a se victimiza și a recâștiga încrederea pierdută a electoratului suprasaturat de sloganuri și care nu ar mai fi trimis formațiunea în Parlamentul European, după cum au arătat-o rezultatele din 26 mai 2019.

Iată ce afirmă cunoscutul susținător al revendicărilor anticonstituționale privind autonomia etnică maghiară, deputatul Korodi Attila: „Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, printr-o adresă trimisă domnului Pahonţu, explicaţii în legătură cu unele informaţii apărute, potrivit cărora reprezentanţi ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veştmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară „Să mergem împreună” şi a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP, este ilegal să obligi, ca instituţie a statului, pe cineva, Biserica Catolică, să facă aşa ceva. SPP nu are nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale”.

Korodi Attila dezinformează din nou, obicei dovedit și la Kelemen Hunor, expus recent de Kovacs Peter, fostul său coleg de la conducerea UDMR, știut fiind faptul că nici o instituție sau persoană din conducerea vreunui stat, cu atât mai mult din statul român, nu ar putea forța Biserica Catolică să actioneze altfel decât dorește conducătorul ei, Sfântul Părinte. Teama că își vor pierde locurile plăcute și bine plătite, furnizate de electoratul propriu, scuză, însă, câteva știri false, lansate de politicienii UDMR, cu experiența și dexteritatea cunoscute, din ultimii 23 de ani, de când participă la guvernarea României.

Ileana Kiss

Foto: politicata.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *