Înălţarea Domnului a fost sărbătorită în toată ţara. Ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor

În acest an, pe data de 6 iunie a fost sărbătorită Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului

Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001, potrivit agerpres.ro

În această zi, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a organizat în toate marile garnizoane din ţară, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor. În Bucureşti, de la ora 10,00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” a fost organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori iar de la ora 12,00 ‚au avut loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României, în Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi la Cimitirul militar Ghencea şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei, informează MApN.

De la ora 15,00 au fost depuneri de coroane de flori la Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri Timişoreni, din oraşul Popeşti-Leordeni. „Depuneri de coroane şi jerbe de flori se vor desfăşura, cu sprijinul reprezentanţelor diplomatice ale României, la cimitirele şi monumentele/operele comemorative dedicate ostaşilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria”, potrivit site-ului MApN.

Militarii Forţelor Navale Române participă la mai multe activităţi organizate cu prilejul Zilei Eroilor în garnizoanele Bucureşti, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag, pentru a-i cinsti pe eroii români căzuţi la datorie de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă. La Constanţa, ceremonia militară şi religioasă a fost organizată, începând cu 13,30, la Monumentul Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în Cimitirul Central.

În Brăila, marinarii militari vor fi prezenţi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios, începând cu ora 16,45, după care oficialii militari şi civili se vor deplasa la Cimitirul Eroilor „Sfântul Constantin”, unde vor fi depuse coroane de flori.

Mai multe slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate.

„La sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate.

Apoi, la ora 12,00, clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară”, anunţă Patriarhia Română.

Potrivit Patriarhiei Române, la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *