România: răspuns demn la „profanările decenței”, comise de Budapesta

Ministerul Afacerilor Externe al României șterge dezinformările și informațiile neveridice lansate de un angajat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior ungar, subliniind că întâlnirea ambasadorului român cu oficialii Externelor ungare nu a fost refuzată de partea română, ci s-a propus ca aceasta să fie realizată în cursul zilei de luni, 10 iunie 2019, probabil după finalizarea unor anchete și lămurirea unor chestiuni ce țin de provocările de la Valea Uzului.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române – și prin prezentarea distorsionată a situației din Valea Uzului și a evenimentelor de la data de 6 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internațional al cimitirului din Valea Uzului și dreptul neîngrădit al fiecărui stat să își comemoreze eroii înhumați în acel cimitir. Totodată, amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.

Partea română reamintește că a făcut în permanență apel la calm și moderație, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari, atât prin declarațiile publice cât și prin incitările transmise pe rețelele sociale.

Partea română rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă și echilibrată, a unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă.

Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acțiune fermă a autorităților publice ungare în virtutea obligațiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român.

Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităților ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie. De asemenea, MAE cere autorităților de la Budapesta să se abţină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situației”, relevă comunicatul emis de ministerul român al Afacerilor Externe.

Anterior, Magyar Levente secretar de stat în MAECE ungar a acuzat că ambasadorul român a refuzat să se prezinte la convocarea ministerului ungar, explicând că indicație venită de la București, un gest „dincolo de orice politețe și prietenie”, a spus Magyar Levente.

Secretarul de stat a susținut că intențiile României de a construi bune relații sunt puse sub semnul întrebării. „Forțele de ordine române au urmărit pasive violarea mormintelor, loviturile atacatorilor români contra protestatarilor pașnici maghiari”, precum și faptul că „toate acestea s-au întâmplat într-o țară care este la președinția UE și în care Papa a făcut o vizită zilele trecute. Magyar Levente a transmis că Ungaria așteaptă din partea României o cercetare în detaliu a acestui „caz revoltător” și să ofere explicații credibile despre cum s-au putut întâmpla aceste evenimente”.

Tamas Menczer, un alt secretar de stat în MAE ungar, într-o postare pe Facebook, a notat că este inacceptabil ca ambasadorul român să refuze dialogul.

„Noi dorim relatii pașnice și bune cu România, dorim ca maghiarii din Transilvania și românii să trăiască împreuna în pace. Dar fără parteneri acest lucru nu merge”, a transmis mesajul semnat de Menczer.

Într-o notă obișnuită, cel mai acuzator și nediplomatic mesaj a fost lansat de vice-prim-ministrul ungar, Semjen Zsolt, președintele Partidului Popular Creștin-Democrat din Ungaria (KDNP), care a scris, joi seara, pe Facebook: „Dacă politica românească nu a vrut să împiedice această barbarie, atunci e un scandal moral, iar dacă nu a putut, atunci e un faliment administrativ”.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *