Trupurile a patru alpiniști și 11 tone de materiale și resturi, coborâte de pe Everest

O mică parte a deșeurilor adunate de pe Everest, prezentate la încheierea campaniei din 2019. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters

Membrii unei expediții a guvernului nepalez, care au participat la o campanie de curăţare a Everestului, începută în luna aprilie 2019, au recuperat trupurile a patru alpiniști, precum şi 11 tone de materiale și resturi rezultate ale activității umane, a informat, miercuri, aljazeera.

Alpiniștii susțin că pantele muntelui Everest ar fi înțesate cu excremente umane, tuburi goale de oxigen, corturi sfâșiate, scări rupte, frânghii, cutii de conserve și ambalaje de plastic, lăsate în urmă de cei care au pornit în escalade. Topirea parțială a zăpezilor a făcut ca trupurile să fie eliberate din mormintele lor de gheață, și astfel să fie recuperate.

Kathmandu: lucrătorii unei firme de reciclare mânuiesc sacii cu deșeuri adunate de pe Everest. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters

Şerpaşii au separat deşeurile la tabăra de bază, doar deşeurile reciclabile fiind transportate pe calea aerului în Capitala Nepalului, Kathmandu, și predate unui centru specializat, după cum a precizat Dandu Raj Ghimire, directorul general al Departamentului de Turism din Nepal. Cele patru corpuri, încă neidentificate, au fost predate experţilor medico-legali de la un spital din Capitală.

Potrivit reglementărilor guvernamentale, fiecare alpinist trebuie să aducă înapoi cel puţin opt kilograme de deşeuri, însă aceste reglementări nu sunt implementate pe scară largă din cauza supravegherii deficitare.

În timp ce aproximativ 5.000 de persoane au reușit, de-a lungul timpului, să ajungă pe vârful Everestului, peste 300 au murit în această încercare, însă nu există consemnări oficiale ale celor ce au plătit cel mai scump tribut, în demersul lor de a atinge vârful celui mai înalt munte al Terrei.

În lunile aprilie și mai ale sezonului 2019, deja s-au înregistrat 11 pierderi de vieți omenești, printre temerarii care încercau escaladarea Everestului. În încercarea de a se întoarce cu viață din ascensiune, mulți alpiniști nu pot transporta înapoi, la poalele muntelui, trupurile acelor camarazi ai lor care și-au pierdut viața pe munte.

Un permis pentru escaladarea Everestului eliberat de guvernul nepalez costă 11 mii de dolari, în acest an (2019) fiind emise 381. Alpinismul constituie o importantă sursă de venit pentru bugetul statului asiatic, aflat într-o constantă nevoie de lichidități.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *