O mare palmă aplicată celor cu idei preconcepute – Lider maghiar, despre denumirea UMFST Târgu Mureș

Începând cu data de 10 iunie 2019, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș poartă numele savantului român George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel.

În acest context, Organizaţia judeţeană Mureş a UDMR a înaintat la Guvernul României o scrisoare se protest pentru anularea deciziei prin care UMFST poartă acum doar numele unui savant român, considerând că ar trebui urmat exemplul Universității Babeș – Bolyai.

Senatul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și cel al Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș au decis, în luna septembrie 2018, fuziunea prin absorbția Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

O dovadă de pertinență a venit de la medicul și deputatul UDMR, Vass Levente, care a vorbit în termeni neobișnuiți (pentru un reprezentant politic UDMR-PCM) despre noua denumire a UMFST.

„În 16-17 ianuarie, atunci când a apărut propunerea denumirii cu numele savantului Emil Palade, eu am făcut o declaraţie şi am spus atunci că salut denumirea „Palade”. Orice facultate care are şansa să poarte numele lui George Emil Palade poate să fie onorată de acest lucru.

Am propus, la rândul meu, şi numele lui Miskolczy Dezso, unul dintre fondatorii din anii 1940 ai facultăţii, un fost doctor și academician, membru şi al Academiei Române şi al Academiei Ungare, un neurolog renumit. Nu a primit premiul Nobel, dar a fost un om deosebit. Miskolczy Dezso a învăţat limba română, chiar dacă se născuse pe teritoriul Ungariei. Am înţeles că propunerea mea a fost  discutată în cercul profesorilor şi ei au ajuns la aceeaşi concluzie, dar mai departe nu știu ce s-a întâmplat”, a declarat Vass Levente.

Miskolczy Dezso (Baja, 12 august 1894 – Budapesta, 30 decembrie 1978) a fost un medic, neurolog, revoluționarul psihiatriei moderne, care a participat la construirea universității medicale din Târgu Mureș și a fost o personalitate remarcabilă în comunitatea academică mureșeană, învățând limba română după luarea deciziei de a rămâne în România. Între anii 1943-1944 a ascuns evrei în clinica din Cluj-Napoca pe care o conducea, salvându-i astfel de la deportările regimului horthysto-szalașist ungar.

George Emil Palade a fost un medic și om de știință, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite Medalia Națională pentru Știință („National Medal of Science”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.

În actuala sa structură, UMFST are 10.726 de studenţi (în programele de studii de licenţă, master, doctorat, rezidenţiat şi alte forme de pregătire), 35 de programe de studii de licenţă, 33 de programe de masterat şi șapte domenii de doctorat. Personalul UMFST numără în prezent 1.233 de angajaţi din care 739  de cadre didactice şi 494 de persoane încadrate ca personal didactic auxiliar şi nedidactic.

Lucian Ionescu

Foto: punctul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *