Cluj-Napoca colectează selectiv 42 la sută dintre deșeurile produse

De la 1 iulie 2019, în municipiul Cluj-Napoca a început să fie obligatorie colectarea pe categorii, în loc de amestecat, a gunoiului. Activitatea presupune controale, iar pentru încălcări ale normelor sunt prevăzute amenzi usturătoare. Însă și conștiința locuitorilor Cluj-Napocăi joacă un rol important, pentru că gradul constatat la reciclarea deșeurilor în municipiu – 42 la sută – nu ar fi putut fi atins în mai puțin de două săptămâni, ci are în spate străduință și bunăvoința de ani a acestora. Cu toate acestea, în județul Cluj, media colectării selective este de 10%.

La sfârşitul săptămânii 1 – 7 iulie 2019, Garda de Mediu Cluj a încheiat un control pe tema gradului de colectare selectivă a deșeurilor, la primăriile din judeţ, iar rezultatele au fost prezentate de comisarul şef Dorina Oprean, la Radio Cluj. Comisarul a relevat că există exemple bune, cum ar fi străduința Primăriei din Bonțida, sau a celei din comuna Iclod de a proteja mediul, dar și locuri în care nu s-a acordat nici o atenție colectării selective și reciclării, cum ar fi municipiul Dej.

Comisarul Gărzii de Mediu Cluj, Dorina Oprean, crede că populaţia ar trebui să fie conştientă că de gradul de selectare a deşeurilor menajere depinde preţul pe care îl vor plăti pentru serviciile de salubritate, aceasta (salubritatea n.r.) urmând a fi cu atât mai scumpă cu cât cetățenii vor arunca gunoiul mai amestecat și mai puțin selectiv.

Ileana Kiss

Foto: ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *