Lupta pentru Cotroceni întărâtă spiritele în PSD. Război între Dăncilă şi Firea pentru candidatura la prezidenţiale

Şedinţa PSD, care a avut loc luni, nu a fost lipsită de evenimente, dimpotrivă. Anunţurile premierului Dăncilă au înflăcărat şi mai mult clasa politică.

În ședința cu scântei, PSD a decis să meargă cu un candidat propriu la alegerile prezidențiale și să înceapă negocierile cu ALDE și Pro România pentru susținere. Nu e clar cine va fi acesta, dar din schimburile tăioase de replici din ședința de azi, candidatura pare disputată de Viorica Dăncilă și Gabriela Firea. Nici discuțiile cu ALDE nu se anunță ușoare, în condițiile în care Călin Popescu Tăriceanu nu pare dispus să renunțe să candideze.

„Congresul PSD pentru validarea candidatului la prezidenţiale va avea loc pe 3 august. Am supus atenţiei Comitetului Executiv Naţional varianta susţinerii unui candidat din afara partidului, respectiv domnul Călin Popescu Tăriceanu şi modul în care putem acţiona pentru a avea un rezultat cât mai bun. În urma votului, a reieşit faptul că PSD îşi doreşte un candidat propriu, îşi doreşte să fie susţinut de ALDE şi PRO România şi vom avea discuţii cu cele două formaţiuni în acest sens”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ședința Comitetului executiv a PSD a fost marcată de întoarcerea în prim plan a Gabrielei Firea. Primarul Capitalei a revenit după mai multe intervenții chirurgicale, ca să ceară imperativ desemnarea rapidă a candidatului PSD la prezidențiale, sugerând că este îndreptățită să fie chiar ea în această poziție.

„Doamna premier a spus că-şi asumă toate decizile politice. Nu vreau să creez conflicte. Ce am avut de spus am spus în CEX. Faptul că noi întârziem să stabilim candidatul poate crea senzaţia că deciziile se iau în altă parte şi nu la noi“, a spus Firea după CEX

Nici Firea nici apropiații săi nu ascund că și-ar dori o candidatură susținută de mai multe partide.

Votul liderilor PSD a fost însă aproape unanim în favoarea unui candidat propriu și pentru începerea negocierilor cu ALDE și Pro România pentru susținerea acestuia.

ALDE a decis însă deja să meargă pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu. Sunt discuții destul de avansate ca șeful Senatului să fie spijinit și de partidul lui Victor Ponta.

În aceste condiții, Viorica Dăncilă spune că PSD s-ar mulțumi și cu un acord pentru sprijin în turul al doilea. Cu condiția să ajungă acolo.

Candidatul PSD la prezidențiale va fi desemnat de Congres pe 3 august.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *