Când interesele de partid sunt mai mari decât ale oamenilor. Un primar a vrut să fie pentru oameni, dar a fost destituit în partid

Primarul Partidului Civic Maghiar, Galfi Arpad. Foto: szekelyhon.ro

După ce primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, s-a adresat procurorilor cu privire la o achiziţie publică derulată chiar de către instituţia pe care o conduce, Partidul Civic Maghiar (PCM), a cărui filială locală din Odorheiu Secuiesc o conducea, l-a schimbat din funcţia de conducere, imputându-i că nu a apelat la partid, ci la Justiție.

Gálfi Árpád a avut suspiciuni de ilegalitate cu privire la o investiţie derulată anul trecut la Băile Seiche, motiv pentru care a cerut comisiei de specialitate din cadrul primăriei să verifice contractele derulate de departamentul de investiţii. Comisia a constatat, într-un raport, că este obligatorie sesizarea instituţiilor de justiție ale statului, motiv pentru care primarul s-a adresat Parchetului.

Din cauza plângerii penale transmise la DNA, primarul Gálfi Árpád a fost destituit din funcția din partid, în care fusese ales.

În exclusivitate pentru transparentnews.ro, Gálfi Árpád a explicat această situaţie, afirmând că nu va accepta ca neregulile de la primărie să fie acoperite doar pentru că aşa îi cerea partidul.

În cursul anului 2017 pentru realizarea investiţiei cu denumirea „Extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizarea apelor uzate în zona Băile Szejke”, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc a încheiat Contractul de lucrări nr. 50765 din 24.10.2017, în valoare de 1.605.077,41 lei (fără TVA) la care se adaugă TVA de 304.694,71 lei, total 1.910.042,12 lei, care este cu 110 % peste valoarea estimată a contractului de 764.395 lei stabilită în Strategia de contractare aprobat de primar şi comunicată în SEAP. Ulterior ca urmarea efectuării unui control intern în anul 2018, s-a constatat că acest contract de lucrări a fost încheiat pe baza unei oferte inacceptabile din punct de vedere legal, cu o valoare de 83,15% mai mare decât valoarea documentaţiei tehnice aprobată prin H.C.L. nr. 27/2017 pentru obţinerea finanţării prin programul PNDL 2. Din controlul intern a rezultat că pe parcursul procedurii de achiziţie publică documentaţia tehnică postată în SEAP a fost schimbată substanţial, iar ofertantul câştigător a prezentat oferta cu întârziere de 40 zile faţă de termenul publicat în SEAP şi faţă de data depunerii ofertelor de către ofertanţii concurenţi. Oferta firmei câştigătoare depusă cu mare întârziere a fost acceptată în mod nelegal de către preşedintele comisiei de licitaţie Puskas Katalin, persoana care în aceleaşi timp a îndeplinit funcţia de director la Direcţia de dezvoltare şi de investiţii, cu atribuţii pentru controlul şi supravegherea achiziţiilor publice, inclusiv pentru întocmirea listei de investiţii pentru justificarea necesarul de fonduri băneşti în scopul finanţării investiţiilor”, a spus primarul.

De asemenea, primarul din Odorheiu Secuiesc consideră că prin acţiunile sale a respectat funcţia de primar, preferând să suporte consecinţele de partid decât să îşi bată joc de banii publici.

În primul rând, atribuţiile mele de primar sunt bine conturate prin lege, iar aprecierea primarului se va manifesta de către alegători, doar la alegerile locale din anul 2020. Sunt cetăţean român de etnie maghiară, am încredere în justiţie, am respectat întotdeauna și voi respecta întotdeauna hotărârile justiţiei. Modul în care am acţionat pentru protejarea banilor publici, am procedat ca primar al orașului, independent de sugestia sau presiunea unora din partid”, a mai spus Gálfi Árpád.

În calitatea de membru al partidului PCM, am respectat întotdeauna interesul politic al partidului. În campania electorală din 2016, am transmis mesajul către alegători că voi apăra interesele comunităţii faţă de interese private sau față de orice alt interes. Întrucât am încercat să respect promisiunea, am avut conflicte inclusiv şi cu colegii de partid, însă nu voi ceda niciodată”, a mai spus primarul .

Gálfi Árpád se află la primul mandat şi a fost ales primar în 2016, fiind candidatul comun al PCM şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Astfel de primari ar fi de dorit în număr cât mai mare, în toată țara.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *