Setea de răzbunare a gloatei: România condamnată la CEDO pentru tratamentul aplicat asistentei din cazul Maternitatea Giulești

Sediul CEDO. Foto: infoprut.ro preluat de transparentnews.ro

Setea de răzbunare care ar putea să fie resimțită de către public a fost identificată ca un element cu rol important în România și, totodată, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a impus plata a cinci mii de euro cu titlu de daune morale către Florentina Cârstea, asistenta condamnată în cazul incendiului declanșat la maternitatea Giuleşti în anul 2010. Focul a luat atunci viețile a şase nou-născuţi, iar curentul de opinie alimentat de mass-media, ca și în cazul Caracal, a dus la reacții pentru care România a fost condamnată (vezi articolul transparentnews.ro).

În urma analizării plângerii, CEDO a constatat că a fost încălcat articolul 5, alineatul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, privind justificarea detenţiei provizorii, care i-a fost aplicată Florentinei Cârstea.

În comunicatul dat publicității, CEDO ține să sublinieze că instanțele de judecată trebuie să explice concret motivele pentru care ordinea publică ar fi ameninţată în cazul în care un acuzat ar compărea liber în faţa justiţiei. De asemenea, reamintește CEDO că detenţia provizorie a unui acuzat trebuie să servească necesităţile anchetei penale şi nu să satisfacă setea de răzbunare care ar putea fi resimţită de către public.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *