CNN, acuzații extrem de grave pentru Trump. Scandal cu spioni la Moscova

CNN îl acuză pe președinte că a pus serviciile secrete în situația de a retrage un spion din Rusia de teamă că administrația Trump l-ar putea expune.

CNN susține că mai mulți oficiali ai administrației Trump ar fi recunoscut recent că, într-o misiune secretă din 2017, Statele Unite au extras cu succes unul dintre cei mai buni spioni din interiorul guvernului rus, de teama ca președintele Trump și administrația să nu cumva să expună sursa, potrivit transparentnews.ro

O persoană direct implicată în discuțiile despre extragerea sursei ar fi spus că decizia a fost luată, în parte, de îngrijorarea ca Donald Trump să nu expună spionul. Dar, recunoaște televiziunea americană, încă de la sfârșitul administrației Obama, oficialii serviciilor de informații își exprimaseră îngrijorarea cu privire la siguranța acestui spion și a altor active ruse, având în vedere durata de colaborare cu SUA, potrivit unui fost oficial superior de informații.

Decizia ar fi avut loc la puțin timp după o întâlnire din mai 2017 din Biroul Oval în care Trump a discutat cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, și ambasadorul Rusiei în SUA, Sergei Kislyak, informațiile secrete, privind ISIS în Siria, furnizate de către Israel.

Deși discuțiile nu au fost despre spioni, ci despre situația din Siria și Orientul Mijlociu, unde Rusia lupta, ca și SUA, contra ISIS, episodul i-ar fi determinat pe oficialii din serviciile secrete să discute din nou despre potențialul risc de expunere a sursei.

Înlăturarea secretă a activului rusesc la nivel înalt a lăsat SUA fără una dintre sursele sale cheie asupra lucrărilor interioare ale Kremlinului și a planurilor și gândirii președintelui rus într-un moment în care tensiunile dintre cele două națiuni au crescut.

„Impactul ar fi uriaș pentru că este atât de greu să dezvolte surse ca în orice zonă refuzată, în special Rusia, pentru că supravegherea și securitatea de acolo sunt atât de stricte”, a declarat un fost înalt oficial al informațiilor.

Detaliile extragerii în sine rămân secrete, iar locul unde se află astăzi activul nu este cunoscut.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *