Măsuri severe. Toți turiștii vor fi afectați. „Să fie eliminaţi de pe piaţă”

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia-Miron Constantinescu, a afirmat, marţi, că operatorii economici din turism, care activează în Valea Prahovei, Maramureş, Bucovina şi în alte zone căutate în sezonul de iarnă, şi care nu vor respecta sancţiunile de avertisment rezultate în urma unor controale viitoare, vor fi eliminaţi de pe piaţă, potrivit transparentnews.ro

De asemenea, ANPC va transmite operatorilor economici două Îndrumare – de cazare şi de alimentaţie publică.

„Am lansat două îndrumare: Îndrumarul de cazare şi cel de alimentaţie publică. Iată că la începutul acestei luni am ajuns în Prahova şi am reuşit să mobilizăm un număr destul de însemnat de operatori economici, pentru a le transmite acest mesaj de fermitate, pentru a le transmite şi o formă de consiliere prin aceste îndrumare. Este o trimitere la bibliografia actelor normative, este o trimitere la modalitatea de verificare a activităţii lor şi să înţeleagă de ce trebuie ca lucrurile trecute în aceste îndrumare să le respecte. Considerăm că lunile septembrie şi octombrie sunt suficiente ca aceste măsuri să fie implementate şi transmise tuturor operatorilor economici, urmând ca în noiembrie, luna premergătoare sezonului (de iarnă – n. r.), să trecem într-o verificare, atât în Valea Prahovei, cât şi în celelalte zone care urmează a fi aglomerate din punct de vedere al prezenţei consumatorului, turiştilor, cum este zona Maramureşului, zona Bucovinei şi celelalte zone cu impact major. Să trecem într-o verificare care va aplica cu siguranţă sancţiunile de avertisment, la acel moment, urmând ca, în sezon, cei care nu au înţeles să se plieze pe această respectare să fie eliminaţi de pe piaţă, pentru că ne dorim toţi să revitalizăm staţiunile aşa cum au fost ele cândva, să-i determinăm pe cei care au dus la degradarea turismului la nivel naţional să-şi asume acest lucru prin ieşirea de pe piaţă”, a susţinut Horia-Miron Constantinescu.

De asemenea, Horia-Miron Constantinescu a mai spus că nivelul amenzilor ce vor fi aplicate în cazul contravenienților va creşte proporţional cu cifra de afaceri.

„Mesajul nostru către operatorii economici este că nu mai putem trata buticul sau magazinul de cartier la fel ca pe reprezentantul multinaţionalelor, marilor vânzători cu amănuntul (eng. retailer n.r.). Nu putem aplica şi unora şi celorlalţi, pentru deficienţe similare, doar 500 de lei. Trebuie să ştim că cel mai mic va putea plăti şi îşi va putea asuma această amendă, dar nu aceeaşi sancţiune trebuie să o aplicăm marelui detailist, care, clar, are un impact mult mai mare asupra pieţei şi asupra consumatorilor. Trebuie, cumva, să îi trezim la realitate! Atunci cuantumul minimului de amendă va fi mult mai mare pentru cei cu o cifră de afaceri mult mai mare, în aşa fel încât să eliminăm disproporţionalitatea abordării actului de control”, a precizat Constantinescu.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *