Amintiri din infernul de la Colectiv. „Când m-am văzut, m-am îngrozit”

 

Avocatul și pianistul Alex Penescu, care a supravieţuit incendiului de la Colectiv care a avut loc pe 30 octombrie 2015, s-a prezentat în calitate de martor la Tribunalul Bucureşti.

Joi, a avut loc un nou termen în dosarul Colectiv, incendiul în care 65 de oameni au murit şi 162 au fost răniţi, potrivit  transparentnews.ro

„Diagnosticul a fost de arsuri gradele III și IV, pe 45 la sută din suprafața corpului. Fruntea mea a fost cea mai afectată. A fost reconstruită chirurgical cu piele de pe picior. Nasul, fața, ambele mâini și urechea îmi sunt afectate. Mai sunt arsuri ale căilor respiratorii și pulmonare. Mi s-a povestit că de trei ori era să mor pe masă când eram în comă”, a povestit Alex, care poartă și acum mănuși speciale.

Alex Penescu e îmbrăcat cu haine recomandate de terapeuți și are un batic medical pe cap.

„Coma a durat o lună și trei, patru zile. Am plecat din spital cu o mulțime de infecții nosocomiale. Cam cinci, șase. A trebuit să amân orice intervenție de grefare de piele. După externare, am avut răni deschise timp de un an pe scalp și pe buricele degetelor. Pot folosi degetele la nivel tactil. Ca să exemplific, nu pot să îmi tai mâncarea în farfurie cu tacâmurile”, a mai spus supraviețuitorul incendiului.

De altfel, el nu poate folosi mâinile la nivel de strângere. Poate atinge obiectele, dar nu poate strânge.

„Am fost foarte aproape de cedarea rinichilor. Psihologic vorbind, după patru ani s-au mai estompat unele chinuri. Dar unele rămân foarte adânci și puternice. Primul șoc l-am avut când m-am privit în oglindă. Auzeam, până să văd, doctorii spunând cât de bine arată fața. Eu credeam că, practic, nu am nimic. Când m-am văzut, m-am îngrozit și am tradus atunci ce auzeam înainte la medici ca pe o formă de a spune …«Ce față ai, zi mersi că mai trăiești»”, a mai povestit Alex.

În fața instanței, Alex a spus că depășește cu greu momentele de anxietate și că, de la momentul incendiului, nu a mai putut profesa.

„Aproape doi ani, de la o persoană foarte socială, nu am vrut să mă întâlnesc cu absolut nimeni. Sunt momente grele de anxietate, pe care le depășesc foarte greu. Tot timpul trebuie să port baticul medical pe cap. Am fost refuzat în unele locații, unde mi s-a cerut să o dau jos. Am refuzat.

La nivel profesional, în decembrie 2015 făceam 10 ani la firma Nestor, de

avocatură. Asta ar fi implicat o promovare și o mărire salarială substanțială”, a mai spus supravieţuitorul incendiului de la Colectiv.

Reamintim că incendiul a avut loc pe 30 octombrie 2015 în clubul bucureștean Colectiv, de la artificiile aprinse în timpul concertului trupei „Goodbye to gravity”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *