Sclavie ca în Evul Mediu. Peste 600 de români şi moldoveni erau sclavii unor reţele periculoase

 

Poliţia din Spania au reţinut, joi, 16 persoane care locuiau în localităţile Jaen, Huleva, Cordoba și Badajoz y Albacete, fiind acuzaţi de formarea unui grup criminal organizat pentru a exploata muncitori români și moldoveni.

Oamenii legii au descoperit că peste 600 de moldoveni și români au fost exploatați și obligați să trăiască în condiții mizere de mai mulți conaționali, potrivit  transparentnews.ro

Membrii reţelei racolau persoane din România şi Republica Moldova, cărora le promiteau oamenilor locuri de muncă în Peninsula Iberică.

Odată ajunşi acolo, oamenii erau obligaţi să lucreze fără să primească bani și să trăiască în condiții greu de imaginat.

Românii exploatatori i-au avut complici pe angajatorii spanioli și portughezi. Firmele pentru care munceau cei exploatați, cinci la număr, sunt parte din investigație.

Acuzațiile din dosar sunt de exploatare, spălare de bani și constituirea unui grup criminal organizat.

Autoritățile au reușit să găsească doar 145 din cele peste 600 de victime și doar 18 au fost eliberate din locurile unde erau forțate să muncească.

În acest moment, acestea se află în grija unor ONG-uri iberice. Potrivit Guardia Civil, victimele au fost nevoite să trăiască în Spania și Portugalia, în „condiții de semi-sclavie și precaritate extremă, în unele dintre cazuri petrecând câteva zile fără a putea mânca”.

Principalii membri ai grupării se bucurau de un nivel de trai de lux. Aceștia primeau de la angajatorii spanioli și portughezii peste 500.000 de euro pe lună, în cuantumul muncii făcute de cei pe care îi exploatau.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *