Oroare în Spania. Români ținuți ca sclavi. Tratamentul inuman prin care treceau

 

Polițişti de la Guardia Civil din Spania au reţinut 16 persoane care exploatau peste 600 de români şi moldoveni, care munceau pe plantaţii de căpșuni, măsline sau struguri.

Potrivit anchetatorilor spanioli, muncitorii erau plătiţi cu 10 euro pe zi, în timp ce vătafii dare erau de cetăţenie română, câștigau un milion pe lună, potrivit  transparentnews.ro

De asemenea, poliţiştii susţin că victimele erau hrănite cu mâncare pentru câini și trăiau într-o mizerie teribilă.

Aceştia erau obligați să locuiască în condiții inumane, fiind cazați în încăperi murdare unde mirosul era insuportabil sau în corturi improvizate unde colcăiau șobolanii. Saltelele erau așezate direct pe pardoseală sau pe pământ.

„În mai multe locuri, în încăperi cu patrui așezate pe lăzi din plastic trăiau 15-16 oameni. Dintr-o canapea ridicată au ieșit șobolani”, a declarat Felix Duran, polițist de la Guardia Civil.

Muncitorii erau racolaţi prin intermediul unor anunţuri pe internet. De-a lungul timpului, peste 600 de oameni au căzut victime ale organizaţiei care îi exploata.

„Membrii organizaţiei i-au asigurat pe muncitori că, odată ajunşi în Spania, vor avea parte de condiţii decente de muncă şi de locuit, lucru care ulterior nu a fost respectat. Victimele erau ţinute în condiţii de semisclavie şi mizerie extremă şi au existat situaţii când nu au primit mâncare câteva zile la rând”, arată un comunicat al Guardia Civil.

„Le dădeau mâncarea pentru câini, din păcate. În câmp, normal se câștigă 40 euro/zi, la ei dacă ajung 10. Dorm în cort lângă râu, ca să poată să se spele. Fiind sub presiune, având foarte mare frică, normal când ajung aici: li se iau documentele și nu au niciun document, dacă ei nu denunță, noi nu putem face nimic”, a declarat Cristina Gina Vasilescu, de la Asociaţia de Femei Române din Córdoba.

„Sărăcia te împinge de foarte multe ori în a accepta condiții inumane din dorinţa de a avea un venit mai bun şi de a asigura copiilor o situatie financiara mai bună. Sunt 600 de victime din România și din Moldova. La nivel național, agenția națională împotriva traficului contabilizează doar 497 de cazuri în toată țara. Luni vom lansa un raport privind traficul din România și sper din tot sufletul ca acest raport să genereze o dezbatere serioasă vizavi de modul în care România își asumă această situație cruntă în care zeci de mii de români sunt implicaţi”, a explicat sociologul Gelu Duminică.

În timpul anchetei s-a descoperit că într-o perioadă de trei ani de zile membrii grupării au câştigat peste un milion de euro pe lună

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *