Pentru că susține românismul, Biserica Ortodoxă Română este supusă unui nou atac

În lipsă de alte subiecte de scandal, o parte a presei din România a difuzat informația, ridicată la rang de știre, că la o biserică din orașul Năvodari a fost lipit un afiș pe care se menționa:

„Aprinderea lumânărilor de altă proveniență decât cele bisericești nu va aduce nici un folos duhovnicesc”, este mesajul notat pe afiș, după cum precizează site-ul transparentnews.ro.

Pe rețelele de socializare s-au înregistrat voci care suspectează că se dorește devierea atenției publicului de la actualele probleme ale guvernării, pe lângă beneficiile de audiență, în condițiile în care atacarea BOR, pentru „venalitate”, este foarte la modă, fără a se ține cont de corupția generală care afectează categorii întregi ale societății românești.

Se constată, în ultima vreme, o îndesire a atacurilor la adresa Bisericii Ortodoxe Române, de către cercuri antireligioase și pro-marxiste, deși conduita multor slujitori ai acesteia este mult îmbunătățită față de perioada de dinainte de 1989.

În plus, un exemplu sugestiv pentru aportul BOR în păstrarea identității naționale poate fi identificat în cuprinsul județelor Covasna și Harghita, unde puținele urme de cultură românească rămase sunt grupate și apărate în jurul lăcașurilor de cult.

Un val de ură a contaminat discuțiile ce aru urmat, majoritatea covârșitoare a celor care aruncau cu acuzații fiind formată din persoane care nu frecventează bisericile, ba chiar dau dovadă de o atitudine mai rea decât cea inamicală față de credința celorlalți.

Televiziunile și portalurile de știri nu menționează, mai mult sau mai puțin voit, aspectele pe care le comportă aprinderea lumânărilor. Cum ar fi faptul că lumânările din comerț sunt compuse exclusiv din parafină, care este de o calitate foarte scăzută. În același timp, lumânările produse în atelierele bisericești au un conținut diferit și se reciclează, rămășițele fiind recuperate și retopite pentru a fi reintroduse în circuitul de producție. Aceasta dacă nu sunt amestecate cu lumânările din comerț, care sunt cel mai adesea amestecate cu colorant și parfum. Candelele produse în țări asiatice, pe lângă calitatea îndoielnică, emană fum și gaze ce pot cauza intoxicații sau îmbolnăviri grave. Conform normelor Bisericii, astfel de lumânări sunt potrivite în alte împrejurări decât cele religioase.

În același timp, oamenii care ajută bisericile și curăță ceara, precum și locurile în care sunt aprinse lumânări, sunt susținuți financiar chiar din banii rezultați din comerțul cu lumânări și candele produse de biserică.

În mod uzual, lumânările, care au un preț de 50 de bani pe bucată, pot fi cumpărate fără mare efort. Biserica nu impune cumpărarea unui anumit număr de lumânări pentru uzul în timpul slujbelor și nici nu afirmă că dacă o persoană nu cumpără suficiente, nu obține folos din rugăciunile sale.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *