Budapesta începe să învinețească ochii extremismului șovin

Primarul Gergely Karacsony cu efigia criminalului Wass Albert. Foto: alfahir.hu preluată de transparentnews.ro

În contextul schimbării denumirilor de spații publice, realizate în Ungaria sub influența Fidesz, primarul ales în funcție, la Budapesta, duminica trecută, Karacsony Gergely, a afirmat: „Vă spun sincer că nu prea mă bucur pentru Piața Wass Albert. Kalman Szell (politician ungar care a deținut funcția de prim-ministru, la granița secolelor XIX-XX, al cărui nume a fost dat altei piețe – n.r.) măcar nu a fost nazist sau colaborator al naziștilor”. O pozitie cât se poate de firească, pro-europeană, care a reușit să spargă monopolul deținut de FIDESZ, de peste opt ani, în Budapesta, relevă portalul transparentnews.ro.

Ca replică la poziția corectă a primarului Budapestei, Mișcarea Mi Hazank (Patria Noastră), creată din cei mai extremiști dintre foștii membri ai „retapițatului” partid ungar de extremă dreapta, Jobbik, a calificat ca rușinos faptul că „în 2019, politicianul care conduce Capitala ungară nu se sfiește să-l facă nazist pe unul dintre cei mai mari scriitori maghiari din Transilvania”.

Cine a fost Albert Wass, nobil maghiar din Transilvania, promovat ca scriitor și poet?

  • S-a născut în 1908
  • 1944 – o dată cu retragerea trupelor horthyste din Ardeal, fuge și el, alăturându-se trupelor în retragere ale Armatei Germaniei naziste (Wehrmacht-ului), pe ruta Ungaria – Germania nazistă, de unde a reușit să ajungă în SUA.
  • În 1946 este condamnat, în contumacie, la moarte pentru crime de război, de Tribunalul Poporului de la Cluj
  • Sentința a fost confirmată de Tribunalul Internațional pentru Crime de Război
  • Se refugiază în Statele Unite ale Americii, unde s-a sinucis la vârsta de 90 de ani

Albert Wass a fost condamnat, în lipsă, pentru crimele săvârşite împotriva unor civili, de naționalitate română și evreiască, de militari ungari, pe timpul ocupaţiei horthyste din Ardealul de Nord-Vest. Mai exact, el a jucat un rol hotărâtor în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat șase locuitori din localitatea Sucutard și a executat patru dintre ei (doi români și două evreice), în localitatea Țaga. De asemenea, Albert Wass a fost responsabil și pentru instigarea și provocarea măcelului de la Mureșenii de Câmpie, când soldați unguri, conduși de locotenentul Gergely Csordas, au ucis 11 persoane civile.

Oamenii încă mai plâng când îşi aduc aminte de măcelul din septembrie 1940, la Mureșenii de Câmpie. Mai spun şi azi «Doamne feri!» când aud numele contelui Wass. Şi în fiecare zi se roagă: «Doamne, să nu se mai întoarcă vreodată teroarea!».

Criminal de război cu busturi în Ungaria, dar și SUA și Canada

Deși în România autoritățile centrale au înțeles că busturile unor criminali de război nu au ce căuta în spațiul public, cultul personalității criminalului de război este promovat constant în Transilvania, inclusiv de către liderii pretins legitimi ai maghiarilor, unii dintre ei parlamentari sau conducători ai administrației publice locale. Un exemplu elocvent este și existența, la Odorheiu Secuiesc, a unui bust „anonim”, al „secuiului rătăcitor”, al cărui chip seamănă izbitor cu cel al criminalul de război.

O explicație ar putea fi că Wass Albert era adulat în țara vecină, Ungaria, în special după venirea la putere a guvernării conduse de Viktor Orban și sprijinită de Semjen Zsolt, vicepremier cunoscut pentru gravele sale derapaje cu tentă naționalist-șovină, față de statele vecine.

O alta ar fi că scopul vânturării ostentative de figuri antiromânești (chiar purtând stigmatul de criminal de români și evrei), de oameni al căror nume este legat de un mare rău făcut altor oameni, nu este decât unul politic: instigarea populației maghiare împotriva autorităților statului român și inducerea ideii că numai Ungaria le este „mama cea bună”. Crearea unei imagini de „Românie torționară”, dușmănoasă, împotriva căreia „adevărații” maghiari ar trebui să rămână „vigilenți” și să își „ascută” dragostea de Ungaria și, bineînțeles, de autonomie. O modalitate aleasă viclean, prin care o trăsătură de mândrie a maghiarilor – dragostea de libertate – este folosită ca mijloc de manevrare a minorității împotriva românilor și a României, în direcția cererilor separatiste, fără a se spune că peste tot legile sunt aceleași și că ar trebui respectate. Căci, o crimă rămâne peste tot o crimă și, nicăieri în lume, nici un stat civilizat nu va permite cinstirea unor oameni care s-au legat de astfel de fapte.

Este demn de văzut cum se va raporta conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) la noua viziune, pro-europeană, care se pare că se va instala în Capitala ungară. Oare sumele foarte grase, primite din partea FIDESZ de Kelemen Hunor, vor face ca UDMR să considere în continuare, asemenea lui Viktor Orban, că Wass Albert a fost un mare om de cultură? Un om care a fost condamnat pe nedrept, deși a fost vinovat de măcelărirea a mai multe ființe umane, români și evrei? Sau vor înțelege că poziția noului primar al Budapestei este cea corectă și reală din punct de vedere istoric, și ar trebui sa fie îmbrățișată și de politicienii maghiari din România, care permanent susțin (și doar atât) că obiectivul lor e acela de a trăi în armonie cu românii?!

Pe de altă parte, e la fel de adevărat că rezultatul alegerilor locale din Ungaria arată că politica medieval-revizionistă a guvernului pro-rus de la Budapesta se apropie, încet-încet, de sfârșit, ceea ce înseamnă și eliberarea maghiarimii ardelene de cenzura și influența nefastă a FIDESZ.

Ileana Kiss

Foto: pestisracok.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *