Decizie de ultim moment a Rusiei în conflictul din Siria. Reacţia preşedintelui Donald Trump

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, joi, că Rusia a solicitat SUA ca orice soldat american rămas în Siria să părăsească această ţară, potrivit  transparentnews.ro

Totodată, Rusia a denunţat SUA drept forţă de ocupaţie a Siriei devastate de război.
„În ce priveşte prezenţa soldaţilor americani în Siria, poziţia noastră este binecunoscută. Numai unităţile ruseşti sunt prezente în Siria în mod legitim, la cererea conducerii Siriei”, a declarat Dmitri Peskov.

SUA şi-au retras brusc forţele din nordul Siriei la începutul acestei luni, cu câteva zile înainte ca aliatul ei din NATO, Turcia, să înceapă o ofensivă militară împotriva miliţiilor kurde din regiunea protejată anterior de trupe americane.

În urmă cu câteva zile, Rusia a semnat un acord cu Turcia care prevede că cele două ţări vor controla în comun părţi din nordul Siriei vizate de ofensiva turcă, fiind astfel oprită această ofensivă

Astfel, militanţii kurzi se văd forţaţi să părăsească respectivele zone.

Preşedintele Donald Trump, care a ordonat retragerea trupelor americane din Siria, a declarat într-un mesaj televizat că efective reduse ale trupelor americane vor rămâne totuşi în Siria, în special pentru a proteja instalaţiile petroliere.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *