23.000 de voturi maghiare pierdute de Kelemen Hunor

Kelemen Hunor – Foto: libertatea.ro

Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), anunța cu fast, în seara de după primul tur al alegerilor prezidențiale faptul că a obținut un număr mai mare de voturi decât la alegerile din 2014 și 2009, fapt pentru care a mulțumit electoratului său, pentru că i-a acordat din nou încrederea. Ulterior, în presă a început să fie vehiculată cifra de 30.000 de voturi acordate în plus candidatului maghiar, relevă portalul transparentnews.ro.

De fapt și de drept, potrivit ultimelor informații publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, candidatul UDMR la prezidențiale a obținut un număr total de 353.673 voturi la acest scrutin, cu aproape 24.000 mai multe față de cele 329.727 obținute la scrutinul prezidențial din 2014.

Zsolt Szilagyi, fostul președinte și candidat la președinție al PPMT, din 2014. Foto: neppart.eu

Trebuie precizat totuși că, la alegerile prezidențiale din 2014, Kelemen Hunor a avut un contracandidat etnic maghiar, în persoana lui Szilagyi Zsolt, președintele și candidatul PPMT, care la acel scrutin a reușit să obțină 53.146 voturi. Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) este partidul patronat de Laszlo Tokes, fost europarlamentar UDMR și al Fidesz.

Dacă ar fi să comparăm cifrele, trebuie să recunoaștem că liderul UDMR a obținut un plus de voturi, dar asta se datorează probabil opțiunilor limitate puse la dispoziția electoratului maghiar, care comparativ cu ultimul scrutin, a ieșit în număr mai mic la vot.

În fapt, ar rezulta că un număr de circa 23.000 de voturi maghiare din România l-au ocolit pe Kelemen Hunor, față de scrutinul din anul 2014, unele fiind îndreptate spre candidați români, în timp ce altele au fost, pur și simplu, „păstrate acasă”, UDMR nereușind să suscite suficientă încredere alegătorilor maghiari, care nu au uitat poziționările din trecut ale uniunii.

Ștefan Varga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *