ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019: Jumătate dintre maghiarii clujeni și mureșeni nu au votat UDMR în primul tur de scrutin / 2019. ELNÖKVÁLASZTÁS: A kolozsvári és maros magyarok fele nem szavazott az RMDSZ-re az első fordulóban

Nu a fost nicio surpriză să vedem că în turul doi al alegerilor prezidențiale, numărul de votanți din județele Harghita, Covasna sau Satu Mare a fost foarte scăzut, alegătorii alegând cel mai probabil să stea adăpostiți de vremea rece ce s-a instalat afară. Justificarea liderului UDMR a fost că niciunul dintre candidați nu a avut un mesaj aparte pentru minoritatea maghiară. De fapt, simpla lipsă a factorului de stres ce stă în cifra de 3% a dus la un total dezinteres al UDMR-ului în mobilizarea cetățenilor etnici maghiari să își exercite dreptul la vot.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut în județul Cluj doar 7,8% din totalul de voturi exprimate, adică doar 27.832 voturi, județ în care populația maghiară depășește 15%. Situația a fost similară și în județul  Mureș, unde a obținut 26% dintre voturi, în condițiile în care populația maghiară din județ este de aproximativ 40%.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a fost caracterizat drept un real succes de către liderii UDMR-iști, aceștia declarând că au fost exprimate mai multe voturi în favoarea candidatului Kelemen Hunor, față de ultimul scrutin prezidențial. Kelemen Hunor a omis cu zâmbetul pe buze faptul că în 2014 a avut un contracandidat maghiar, și anume Szilagyi Zsolt, președintele și candidatul la prezidențiale al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care a reușit să își însușească un număr de peste 50.000 de voturi la nivel național.

Acest câștig declarat de UDMR reflectă doar înfrângerea celorlalți candidați în județele Harghita și Covasna. În 2014, Kelemen Hunor a obținut un număr de 38.773 voturi în Covasna și 73.371 voturi în Harghita, în total 112.141 voturi în cele două județe. Szilagyi Zsolt, contracandidatul UDMR, a acumulat puțin peste 20.000 de voturi maghiare din cele două județe.

În 2019, Kelemen Hunor, singur singurel, a primit 40.541 voturi în județul Covasna și 86.969 în județul Harghita, cifre care da, sunt în creștere. Cu toate acestea, numărul de voturi alocate candidatului etnic maghiar sunt în scădere raportat la totalul voturilor exprimate în 2014 în județul Covasna (total de 48.949 voturi) și în ușoară creștere în județul Harghita, unde au fost exprimate cu 892 voturi mai mult față de scrutinul din 2014. Această creștere se datorează probabil numărului în scădere al buletinelor de vot considerate nule, care au fost în număr de 2.599 în 2014 și au scăzut la 1.547 în 2019 (diferență de 1.052 de voturi, din care probabil 160 de persoane nu au vrut să voteze cu Kelemen).

Pe de altă parte candidatul UDMR a prestat în campania electorală cu o imagine cel puțin bizară și anume scrierea numelui său cu litere rusești („HUNOЯ”), explicația oficială fiind că ultimele două litere reprezintă acronimul țării noastre. Dacă e să ne uităm la vizita lui Putin la Budapesta și la prietenia tot mai accentuată ruso-ungară, această imagine ne duce cu gândul la faptul că Rusia speculează în interes propriu micile conflicte (încă) dintre români și maghiari și că UDMR-ul face de multe ori jocul Rusiei prin anti-românismul afișat fățiș.

Un aspect necesar a fi menționat este faptul că UDMR-ul are un număr de voturi similar numărului de reprezentanți din secțiile de votare, care, așa cum este „tradiția” la noi, sunt de cele mai multe ori instruiți să voteze cu partidul pe care îl reprezintă deși nu sunt membri sau susținători ai acestuia, situație care s-a văzut și cu ocazia acestor alegeri, similar cu alegerile europarlamentare, când UDMR a primit mult mai multe voturi comparat cu populația de etnie maghiară din anumite zone.

O creștere reală, într-adevăr, a numărului de voturi poate fi sesizată la cele venite din diaspora, Kelemen Hunor primind 3.363 de voturi anul acesta, față de cele 879 primite în 2014. În orice caz, este binevenit acel vot singular din Argentina, Armenia, Noua Zeelandă, Brazilia, Columbia, Republica Coreea, China, Iordania, Lituania, Republica Mali, Malta, Mexic, Muntenegru, Slovacia, Sri Lanka, Uruguay și nu în ultimul rând Vietnam.

Scăderea numărului de voturi în județul Covasna și numărul scăzut de voturi din alte județe cu populație maghiară semnificativă nu ar trebui sărbătorit, dar probabil Kelemen Hunor sărbătorește faptul că a reușit și de această dată să obțină cei 3%, necesari pentru decontarea campaniei electorale.

Ștefan Varga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *