Mesaj inter-statal: Banii Ungariei trebuie acordați în România cu respectarea legilor!

Monika Kozma, președintele Fundației Pro Economica, prin care banii ungari sunt rulați în România. Foto: facebook/kozma.monika

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a fost destinatarul unui mesaj public, transmis de Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, în cadrul unui eveniment desfășurat la Bekescsaba. Marius Lazurca a indicat, fără echivoc, că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri, relevă portalul g4media.ro, preluat de transparentnews.ro.

Este pentru prima oară când un oficial român spune în public că România nu și-a dat acordul asupra acestui program. Insistența guvernului Ungariei de a continua derularea programului este considerată de experți o încălcare a principiului „pacta sunt servanda” și o mostră a felului în care Ungaria calcă în picioare sistemul relațiilor internaționale, așa cum în statul ungar sunt călcate în picioare democrația și statul de drept.

”România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE. Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca într-un discurs susținut luni la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK), potrivit site-ului Ambasadei României la Budapesta.

Este vorba despre un program finanțat oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro și care se adresează fermierilor din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenționare. Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, a anunțat, în septembrie 2019, că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în ținutul secuiesc.

Proiectul, derulat cu banii statului ungar, e gestionat de o fundație din Ungaria, care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari. Dar, printre românii finanțați de Budapesta se numără și unii lideri locali români, așa cum a fost cazul șefului PSD Mureș, Vasile Gliga, (vezi articolul G4Media.ro din august 2018), astfel diluându-se orice eventuală legitimă susținere a legii și realizându-se o apropiere a elitei politice române locale de interesele statului ungar.

Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului, conceput de guvernul Ungariei, este prezentat în mod aproape exclusiv de presa maghiară din România, controlată aproape în totalitate de guvernarea Fidesz, în timp ce programele de finanțare oferite de Ministerul român al Agriculturii sunt consecvent ignorate. Minoritarii maghiari din România sunt astfel canalizați spre Ungaria și se creează aparența că autoritățile ungare sunt singurele care au programe și măsuri destinate lor, în timp ce statul român este preocupat doar de „discriminarea” și „încălcarea drepturilor” etnicilor din cea mai numeroasă minoritate.

Context:

  • Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.
  • De notat că intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină (vezi aici mai multe detalii)
  • Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (vezi sursa).

Foto: 123.rf

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *