Bolnavi de cancer escrocaţi de o asistentă din spital. Reacţia autorităţilor

 

Rădiţa Niţu, asistentă  medicală la Spitalul Sfântul Pantelimon, din Capitală, secţia de Oncologie, a escrocat mai multe persoane bolnave de cancer care erau internate acolo, potrivit  transparentnews.ro

Bolnavii care au avut încredere în asistentă, şi au împrumutat-o cu sume importante de bani, au apelat la poliţie şi chiar la directorul spitalului, pentru a-şi recupera banii.

Când a văzut că bolnavii au început s-o reclame, asistenta şi-a dat demisia şi a dispărut.

Un  pacient de 72 de ani, operat de cancer gastrointestinal, i-a dat cu împrumut asistentei, în aprilie 2019, 1500 de lei. Era cea care de doi ani îi scria, în fiecare lună, la calculator reţeta vitală.

Omul a aflat că asistenta Rădiţa Niţu a cerut împrumuturi şi de la alţi bolnavi de cancer din spital, fără să le mai restituie. El a convins-o să semneze un proces verbal prin care recunoaşte împrumutul.

Rădiţa Niţu şi-a dat demisia pe 20 septembrie 2019, şi de atunci nimeni nu a mai văzut-o.

S-a întâmplat la numai o zi după ce o altă bolnavă de cancer, de care se ocupa, a reclamat-o la manager că nu i-a mai restituit banii împrumutaţi. Imediat, cazul a ajuns în comisia de disciplină.

Disperat, omul a depus plângere şi la Poliţia Sectorului 2. Poliţiştii l-au trimis să-şi ceară banii în instanţă.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că au mai fost şi alte cazuri asemănătoare:

„Pacienţii sunt vulnerabili, pentru că ei au nevoie pe o perioadă lungă. Ei ştiu că trebuie să revină la spital. Cumva, se simt obligaţi, mai ales la apropourile sau la apelurile indirecte ale acestor persoane, care îi sensibilizează.”

În astfel de cazuri, pacienţii pot depune plângere şi la Ordinul Asistenţilor Medicali, în termen de şase luni de la evenimentul reclamat. În paralel, se pot depune şi plângeri penale.

Trebuie avut în vedere însă că fără a avea însă, un contract de împrumut legalizat la notar, șansele de recuperare a sumei împrumutate sunt extrem de reduse, în cazul unui proces în instanță.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *