Furie în Iran. Tensiunea militară a ajuns în stradă

January 11, 2020, Tehran, Iran: Iranians light candles for victims of Ukraine International Airlines Boeing 737-800 during as they protest in front of the Amir Kabir University in downtown Tehran, Iran. Media reported that hundreds of Iranians protest in Tehran in solidarity with victims of the Ukraine plane as the Iranian military released a statement claiming that Ukraine International Airlines flight PS752 was shot down due to human error. (Credit Image: Rouzbeh Fouladi/ZUMA Wire) Pictured:, Image: 492217506, License: Rights-managed, Restrictions: -ARG, -BEL, -CHN, -CZE, -FIN, -HUN, -JPN, -MEX, -NLD, -NOR, -PER, -PRT, -SVN, -SWE, -CHE, -TWN, -GBR, Model Release: no, Credit line: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

Este presiune asupra regimului, după ce armata a recunoscut că a doborât miercurea trecută avionul de pasageri al unei linii aeriene ucrainene. Protestatarii au cerut demisia liderilor iranieni. Comisia Europeană a recomandat companiilor aeriene să evite spațiul iranian, potrivit  transparentnews.ro

Criza din Iran a luat o nouă întorsătură. În fața Universității din Teheran protestatarii au strigat: “Ne mint că dușmanul nostru e America, dar este chiar aici!” Manifestanții au rupt de pe ziduri postere imense cu generalul Soleimani. Tensiunea militară a ajuns în stradă, după ce autoritățile au admis responsabilitatea Iranului în doborârea, din greșeală, a avionului ucrainean.

Șeful poliției din Teheran a negat că ar fi deschis focul asupra protestatarilor. Informațiile sunt puține și contradictorii de la fața locului. Unii martori, citați de agențiile străine, susțin că s-au auzit focuri de armă. Poliția a recurs la gaze lacrimogene împotriva manifestanților. S-a strigat “Jos dictatorul!”, adică liderul suprem, ayatollahul Khamenei.

În vârtejul evenimentelor a fost prins și ambasadorul Marii Britanii la Teheran. A declarat că a participat la un eveniment anunțat drept priveghi pentru victimele tragediei aviatice și nu la proteste.

Guvernul britanic l-a convocat de urgență pe ambasadorul iranian la Londra și a protestat față de reținerea ambasadorului Marii Britanii, un fapt ce a încălcat legislația internațională. În același timp va fi reevaluată strategia privind securitatea ambasadei Marii Britanii de la Teheran.

La Londra va avea loc o reuniune a reprezentanților statelor care au pierdut cetățeni în tragedia aviatică pentru a discuta o posibilă acțiune în plan legal, care să vizeze despăgubirile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *