Armele chimice la mâna nebunilor. ISIS amenință Israelul cu un atac devastator

Gruparea teroristă ISIS a dat publicității, luni, un mesaj prin care amenință Israelul cu un atac în care va folosi arme chimice.

Mesajul Statului Islamic vine în contextul reuniunii dintre preşedintele american Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu, când cei doi vor analiza un plan de pace în regiune, potrivit  transparentnews.ro

Israelul consideră propunerea americană a fi una „istorică”, însă palestinienii au respins-o, deja.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, noul lider ISIS, promite să înceapă „o nouă fază care nu este alta decât a lupta împotriva evreilor şi a înapoia ceea ce au furat musulmanilor”.

„Ochii soldaţilor Califatului, indiferent unde se află, sunt mereu pe Ierusalim. În zilele următoare, dacă vrea Dumnezeu, veţi vedea (…) ceea ce vă va face să uitaţi ororile trecutului”, a spus purtătorul de cuvânt al ISIS, Abu Hamza El Qurashi, în mesajul transmis din partea liderului Abu Ibrahim al-Hashimi.

Înainte de ofensiva rusă și americană împotriva lor, teroriștii din Statul Islamic controlau un vast teritoriu în Siria şi Irak, autoproclamat Califat, care număra până la şapte milioane de locuitori. ISIS bătea monedă, percepea taxe şi gestiona programe şcolare!

Sub efectul operaţiunilor militare combinate ale forţelor siriene şi irakiene şi ale aliaţilor lor (SUA și Rusia), acest teritoriu s-a redus permanent înainte de a fi complet şters de pe hartă. Statul Islamic mai menține, totuşi, în Siria şi Irak o prezenţă în jurul Eufratului. Gruparea are, însă, mai multe aripi în Africa şi în Asia, care continuă să comită atacuri criminale.

ISIS a criticat „planul lui Trump” pentru pace în Orientul Mijlociu: „Musulmanilor din Palestina şi din lumea întreagă (…) fiţi focosul luptei anti-evreieşti”. Astfel, Statul Islamic își îndeamnă luptătorii să tranforme coloniile israeliene în „teren de testare” pentru armele lor şi „rachetele chimice”.

Aproximativ 600.000 de israelieni trăiesc în coloniile din Ierusalimul de Est şi din Cisiordania ocupată, alături de circa trei milioane de palestinieni.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *