Darul otrăvit al Ungariei pentru maghiarii din România: intoleranță, rasism, xenofobie / Magyarorszag megmérgezett ajándéka a romániai magyarok számára: intolerancia, rasszizmus, idegengyűlölet

Foto: hungarianspectrum.org Preluat de Transparent News

Incidentul cu valențe rasiste de la Ditrău, județul Harghita pare ca apărut din senin și a luat autortățile pe nepregătite. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca angajarea a doi cetățeni din Sri Lanka, cu respectarea tuturor formelor legale, la o brutărie, pentru care nu se mai găseau lucrători pe piața locală a muncii, să genereze așa o reacție. Nepregătiți sau lași, oficialii români au căutat să scape de interogările presei sau să dea răspunsuri evazive, afișând o prefăcută îngrijorare sau surprindere, relevă portalul Transparent News.

Foto: hungarianspectrum.org preluat de Transparent News

Mai curajos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (dacă nici el, atunci cine?), Ferenc Csaba Asztalos, a prezentat societății o succintă analiză, în care nu dezaprobă faptele cetățenilor din Ditrău, nu promite măsuri de competența instituției pe care o conduce, dar arată cu degetul către alții, care ar fi responsabili, prin discursul incitator la ură pe care îl promovează.

Intervenția sa indică trei responsabili: Ungaria, SUA și Europa Occidentală, megaentități care, potrivit șefului CNCD, ar promova discursuri antimigrație. Sigur că, din cei trei, unul e mai probabil să fie cu adevărat implicat, dat fiind că cei mai mulți dintre maghiari consumă știri al căror conținut provine din Ungaria. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul maghiar.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație, și acest izvor poate să constituie: comunicarea globală din zona media pe zona de anti-migrație”, a declarat Csaba Asztalos.

Acțiunile rasiste (căci vorbim de amenințarea gazdelor și de alungarea unor oameni „mai ales cu piele de culoare”, dupa cum afirmă primarul Puskas Elemer din Ditrău) sunt o consecință, de mult predictibilă, a campaniilor FIDESz axate exclusiv pe inducerea fricii de migranți (ce mai contează că sunt cu forme legale și că suplinesc o carență a pieței muncii).

Surprinzător că apare în România? Nu prea, ținând cont că Ungaria a investit în zonele locuite de maghiari din țara noastră, fix în acele domenii care pot favoriza exportul de „iliberalism” (doctrina care acoperă toate derapajele inventate de Orban (Viktor), pentru a convinge electoratul ungar că, fără el, nu se poate): grădinițe și școli, trusturi de presă, cultele maghiare.

Deci oamenii din Ditrău, captivi ai presei în limba maghiară controlate de Budapesta, foarte puțin permisivi față de alte surse de informare, din cauza barierei lingvistice (care nu îngrijorează pe nimeni de la București!) au făcut ce au fost îndemnați să facă de câțiva ani buni. Maghiarii din Ditrău s-au apărat de „dușmani” – dușmanii aceia arătați cu degetul de premierul Viktor Orban, care sigur știe ce spune, deoarece el este cel care dă bani pentru școli, biserici, fermieri etc.

Probabil cu regret, Csaba Asztalos a spus adevărul, pentru prima oară în România, despre influențele nefaste, otrăvite, venite dinspre Ungaria, la care sunt expuși maghiarii din România.

Mihaela Lupu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *