Scene de SF într-o sală de operație. Experiment medical unic în lume

Englezoaica Dagmar Turner, 53 de ani, fostă consultant de afaceri din Isle of Wight a cântat la vioară în timp ce o echipă de medici îi opera o tumoare de pe creier, potrivit  transparentnews.ro

Acest lucru unic în lume s-a petrecut sub coordonarea profesorului Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King’s College Hospital, din Londra.

Acesta a propus următorul plan de acţiune: medicii îi vor cartografia creierul prin proceduri imagistice, apoi vor desface cutia craniană, iar pacienta va cânta la vioară în timpul îndepărtării chirurgicale a tumorii.

Pacienta a cântat la vioară bucăţi din Mahler şi Gershwin pentru a-şi păstra abilitatea de a interpreta muzică.

Operația a fost foarte grea fiind vorba despre îndepărtarea unei formaţiuni tumorale de pe lobul frontal drept – în apropiere de zona creierului în care se află centrii de control ai mişcărilor de fineţe ale mâinii stângi.

În timp ce chirurgii îi tăiau o parte din creier, Dagmar Turner a interpretat muzică de Gustav Mahler, piesa de jazz „Summertime”, de George Gershwin, precum şi câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias.

„Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reuşit să îndepărtăm peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a ţesutului tumoral, în timp ce pacienta şi-a păstrat complet funcţionalitatea mâinii stângi”, a declarat profesorul Ashkan.

„Vioara este pasiunea mea. Cânt la vioară de la 10 ani. Gândul că aş fi putut să-mi pierd această abilitate îmi frângea inima”, a susţinut şi pacienta.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *