A început Postul Paștelui. Recomandările părintelui Visarion Alexa. „Postul este o perioadă de omenie”

Astăzi, 2 martie, a început Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie. În acest an Paștele la creștinii ordotocși este pe data de 19 aprilie, iar la catolici cu o săptămână mai înainte. Iată ce reguli trebuie să respecți în următoarele 40 de zile, potrivit  transparentnews.ro

Părintele Visarion Alexa a vorbit despre regulile ce ar trebui urmate în aceste zile.

„Ar trebui să înțeleagă că este cea mai frumoasă perioadă din an, pentru că ne folosim sufletul, dăm importanță purtării noastre, slujbelor de la Biserică, nu ne mai bazăm pe a consuma, ci pentru a trăi. Trebuie să fim atenți la gândurile noastre, iar postul e ca o perioadă în care suntem în arenă, în care ne pregătim.

În fiecare zi, în Biserică, are loc o rugăciune, ca o istorie a omului, iar la finalul fiecărei strofe se spune “Dumnezeule, miluiește-ne.”. Accentul cade, evident, pe mâncare. Postul sufletesc trebuie să fie în tot timpul anului, acum este însoțit și de alimentar, vom mânca mai puțin, mai econom, fără alimente de origine animală. Postul este o perioadă de omenie, de la hrană până la purtare, de la trup, la suflet”, a spus părintele Visarion Alexa.

Reguli pe care să le respecți în următoarele 40 de zile

Postul Pștelui este unul dintre cele mai severe posturi de peste an, însă este extrem de bine și chiar sănătos pentru organism să îl ții.

Potrivit tradiţiei bisericești, în acest post se poate proceda astfel: în primele două zile (luni şi marţi din prima săptămâna) se recomandă, pentru cei ce au posibilitate, să ţină post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă. La fel, în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

Miercurea se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite). Apoi se pot consuma legume fierte și puțină pâine.

Pe tot parcursul Postului Mare, de luni până vineri, se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Aceste recomandări sunt valabile pentru persoanele care vor să țină un post strict și au mai făcut acest lucru.

Este binecunoscut faptul că nu toată lumea postește astfel. Este important totuși să te abții de la anumtie alimente, însă postul trebuie ținut în primul rând cu sufletul și nu ar trebui fie un chin. Bolnavii și copiii nu ar trebui să postească.

Printre alimentele pe care nu trebuie să le consumi dacă te-ai hotărât să ții post, se numără:

orice fel de lactate

orice fel de carne (exceptțe când e dezlegare la pește)

orice fel de ouă

alcool (excepție când e dezlegare la vin)

tigări

cafea

produse de patiserie cu ou sau brânză

untdelemn (excepție când e dezlegare)

Este indicat ca în această perioadă să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete și să reduci consumul de ulei. Poți consuma mâncăruri din spanac, urzici, stevie, broccoli, varza, zucchini, fasole, naut, linte, ovaz, orez, quinoa, soia, castraveti, salate, tofu etc.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *