Dosar „greu” în justiție. Șpaga de 7 lei a dat mari bătăi de cap judecătorilor

După mai mulți ani de anchete și procesei, magistrații de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat în cazul controloarei de tren care a luat o șpagă de 7 lei, potrivit  transparentnews.ro

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au achitat definitiv o femeie, controlor de tren, care a fost găsită vinovată că a primit o șpagă de 7 lei de la doi „blatiști”.

Evenimentul a avut loc în anul 2012 pe ruta Medgidia-Fetești, când doi investigatori sub acoperire s-au urcat în tren și i-au dat femeii 3, respectiv 4 lei.

În timpul procesului, femeia a recunoscut că a primit banii de la cei doi călători „frauduloși” fără să le dea bilete. De asemenea, ea a mai spus că a fost „obligată de sistem” și că trebuia „să ia și să dea mai departe”.

Dosarul a fost trimis la instanța de judecată, iar în  luna iunie 2019, femeia a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice.

„Fiind audiată în calitate de suspect (învinuit) (…) a declarat că recunoaște situația de fapt reținută în sarcina sa. Susnumita a precizat că a primit bani de la călători frauduloși – sume care variau de la 1-2 lei, la 7-8 lei, fiind obligată de sistemul din care făcea parte , în caz contrar riscând să își piardă locul de muncă”, se arată în motivarea Tribunalului Constanța.

Nemulțumită de sentința judecătorilor, femeia a făcut recurs la Curtea de Apel Constanța.

Joi, 5 martie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis să o achite pentru cele două infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și au sancționat-o cu suma de 1.000 de lei amendă. Decizia judecătorilor Curții de Apel Constanța este definitivă.

Nu spunem că gestul femeii este corect, ci dimpotrivă. Niciun fel de șpagă nu ar trebui tolerată, iar cei care o practică trebuie să răspundă în fața legii. Ce nu este de înțeles este un alt aspect, și anume, de ce spăgarii care fac afaceri de multe milioane de euro „scapă” de cele mai multe ori.

Exemple sunt din toate structurile sociale și la toate nivelurile. Cum se explică faptul că astfel de persoane își descoperă, atunci când sunt prinse, boli incurabile, grave, sau invocă o motivație arhicunoscută de 30 de ani încoace, și anume că ele sunt curate dar dosarul este unul „politic”. Nu mai spunem că anchetatorii „cercetează” cazul până fapta se prescrie. Și tertipurile misterioasei justiții pot continua la nesfârșit.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *