Un nou val de migranți au forțat granița Greciei. S-au folosit grenade lacrimogene „potențial letale”

Forțe ale poliției anti-revoltă elenă au acționat violent la granița Greciei cu Turcia pentru a opri peste 22.000 de migranți să intre ilegal în țară, potrivit  transparentnews.ro

Site-ul de investigaţie Bellingcat a dat publicității mai multe fotografii şi înregistrări video în care prezintă cum forțe ale poliției anti-revoltă elenă au încercat să oprească intrarea ilegală a mii de migranți care veneau din Turcia.

Potrivit sursei citate, polițiștii ar fi utilizat grenade lacrimogene „potenţial letale”, în cazul unui tir controversat împotriva migranților.

„Serviciile de securitate elene fac uz de gaze lacrimogene similare cu cele care au făcut răniţi şi morţi în rândul numeroşilor manifestanţi în Irak”, a precizat site-ul de investigaţie Bellingcat.

Pericolul letal evocat de către site-ul de investigaţii nu se referă la gaze, ci la proiectilele utilizate pentru dispersare, o impozantă ogivă metalică de aproximativ zece centimetri, cu un capăt ascuţit şi dotată cu o energie cinetică importantă pentru a putea fi propulsată la distanţă mare.

„Contrar gazelor lacrimogene care au o rază de acţiune limitată, aceste muniţii (…) au o energie cinetică mai mare în comparaţie cu gazele lacrimogene normale”, a apreciat Bellingcat.

„Combinaţia dintre această energie cinetică şi vârful ascuţit al grenadei face ca acest tip de muniţie să poată avea un efect potenţial letal”, menţionează cunoscutul site de investigaţii.

Bellingcat nu dispune de imagini care să arate forţele greceşti utilizând acest tip de muniţie, dar site-ul a publicat o fotografie în care se vede un bărbat cu cască în spatele unui scutier încărcând acest tip de grenadă într-un lansator.

Turcia a acuzat miercuri Grecia că a deschis focul împotriva migranţilor şi a ucis doi dintre ei la frontiera greaco-turcă, dar Atena a dezminţit aceste acuzaţii, calificându-le drept „fake news”.

Ministrul adjunct grec pentru imigraţie, Georgios Koumoutsakos, a indicat miercuri că nu au existat tiruri cu muniţie reală împotriva migranţilor, subliniind că este vorba „probabil de gloanţe de cauciuc”, care au fost utilizate de către forţele elene.

În urma deciziei Ankarei de săptămâna trecută de a le permite miilor de refugiaţi să plece în direcţia Europei, Grecia a luat măsuri urgente, consolidându-şi forţele de-a lungul frontierei între Grecia şi Turcia, şi a suspendat procedura de azil.

Potrivit guvernului de la Atena, 35.000 de tentative de intrare ilegală pe teritoriul Greciei au fost împiedicate în ultimele cinci zile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *