Măsuri MADR. „Pesta porcină este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România”

George Scarlat, secretar de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a afirmat, la seminarul „Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală”, că pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România, potrivit

Potrivit lui George Scarlat, pentru combaterea pestei porcine este nevoie de un pact transpartinic. transparentnews.ro
„Pesta porcină africană a evoluat şi politic şi ar trebui să tragem învăţăminte din ce a păţit Spania, aproximativ 35 de ani, unde problema a fost tot politică. Până nu au făcut un pact transpartinic… aşa cum există astăzi pactul pentru Armată şi în care indiferent cine va guverna România va trebui să asigure cei 2%, trebuie să se înţeleagă că pentru România pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul. Din toate punctele de vedere”, a spus George Scarlat.

De asemenea, secretarul de stat susține că Ministerul Agriculturii încurajează creşterea porcilor în gospodării, pentru că suntem cu mult sub nivelul autoconsumului.

„Este foarte grav pentru că deficitul de balanţă comercială va creşte. Plus că trebuie să înţeleagă toţi românii că aceşti bani pentru despăgubiri nu sunt bani de la Uniunea Europeană, sunt din bugetul naţional. Sunt bani pe care noi toţi contribuim cu taxe şi impozite şi îi suportăm. De aceea fac un apel către dumneavoastră, către toţi oamenii, să înţelegem că trebuie să luăm nişte măsuri. Nu se interzice creşterea porcului, dar că trebuie să înţeleagă şi ţăranul de acasă că trebuie să respecte câteva condiţii minime. Şi acest ordin asta face”, a spus oficialul MADR.

Scarlat s-a referit la proiectul de ordin privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine, lansat recent în dezbatere publică de ANSVSA, menţionând că fermierul trebuie să meargă la medicul veterinar pentru a înregistra porcii.

De asemenea, acesta trebuie să ţină cont de faptul că spaţiul unde vrea să crească porcii trebuie să fie bine delimitat şi separat de restul animalelor care ies şi se întorc în gospodărie. Nu în ultimul rând, la intrarea în spaţiul unde sunt crescuţi porcii trebuie să aibă o lădiţă cu dezinfectant.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *