Bani pentru situație de urgență. Condiții de acordare

Un proiect de lege a fost aprobat de Camera Deputaților, care este for decizional, prin care statul acordă un ajutor financiar tuturor românilor care îndeplinesc anumite condiții, potrivit  transparentnews.ro

Ajutorul va fi acordat pentru părinți, în perioada în care a fost decretată situație de urgență, pentru a putea plăti o bonă care să aibă grijă de copii.

De acest ajutor de stat pot beneficia cei care au venituri de până la 3.500 de lei pe membru de familie și care au un copil de vârstă preșcolară.

De această sumă de bani, care este cuprinsă între 200 și 700 de lei lunar, pot beneficia părinții copilului, reprezentantul legal al acestuia sau persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Condiții de acordare

să fie cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare;

sunt angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură, ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată.

Totodată mai pot beneficia ce acest ajutor și persoanele care:

sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă;

nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București.

Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniţă.

Cum se calculează ajutorul

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

până la 2100 lei – 710 lei;

de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;

de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;

de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.

Legea urmează să fie promulgată de președinte după care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *