Măsuri drastice în România. Se închid restaurantele și hotelurile! „Nu închidem oraşe, nu raţionalizăm alimente”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut o declarație de presă la sediu Ministerului Afacerilor Interne (MAI) împreună cu secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, potrivit  transparentnews.ro

 

Marcel Vela:

„Se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare, băutirolor, restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Este permisă organizarea de către aceste firme a activităţii de comercializare a alimentelor şi băturilor care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste localuri.

Se suspendă toate activităţile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire persoanlă în spaţii închise Interzice organziarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spaţii deschide. Organizatorii evenimentele organizate în spaţii deschise ce presupun participarea a maxim 100 de persoane sunt obligaţi să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.

Am decis cu privire la transportul de marfă că toţi şoferii vehiculelor de capacitate peste 3,5 tone au obligaţia ca la frontieră să aibă şi să poarte mijloace individuale de protecţie precum dezinfectant, mănuşi. Şoferii care vin din zone roşii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere nu manifestă simptome.

Cu privire la export: ansamblele şi subansamblele fabricate în România nu fac obiectul restricţiilor la export .

Se suspendă toate zborurile aeriene Spania – România pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie , ora 18.00.

Zborurile din Italia: am prelungit măsura suspendării acestora pentru încă 14 zile începând din 23 martie. Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat şi pentru transporturile de marfă, transporturilor umanitare.

Azi am emis un ordin de ministru prin care am stabilit că pe durata stării de urgenţă Poliţia Română va conduce operaţional, prin Inspectoratele Judeţene Poliţia Locală care funcţionează pe raza de competenţă. Avem cu toţii nevoie de încredere”, a spus Marcel Vela

Nu închidem oraşe, nu raţionalizăm alimente”, a spus Marcel Vela.

Raed Arafat:

„Primul ordin prevede redistribuirea rezidenților în sprijinul personalului medical. De mâine, medicina de urgență, ATI și boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile a căror specialitate o urmează. Cei din medicină internă și de familie se vor prezenta la DSV pentru a fi repartizați la Ambulanță, UPU sau camerele de spital pentru a sprijini cadrele medicale. Cei din alte centre decât cele de îndrumare vor merge la responsabilii din centrul unde se află. Cei din alte specializări vor fi luați în evidență. Unde sunt mai multe spitale, vor fi repartizați în funcție de nevoi. Programul de pregătire pentru activitate spitalicească va fi suspendat. Se vor recruta studenți începând cu anul IV, pe bază de voluntariat. Se vor face recrutări și în școli postliceale, începând cu anul doi. Comitetele se vor asigura de cazarea și hrănirea lor, dacă este necesar. Institul de Sănătate Publică se va ocupa de măsurarea situației, cazuri confirmate și alte astfel de date. În fața unor spitale se vor face corturi de triere pentru a se separa fluxul înainte de intrarea în UPU”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *