Dezastrul pandemiei văzut de istoricul israelian Yuval Noah Harari. „Omenirea va supraviețui, dar vom locui într-o lume diferită”

 

Cotidianul Financial Times  a publicat recent un interviu cu reputatul istoric şi profesor de istorie la Universitatea din Ierusalim, Yuval Noah Harari, sub titlul „Lumea dupa coronavirus. Această furtună va trece, dar alegerile pe care le facem acum ne-ar putea schimba viețile pentru anii care vor urma”, potrivit  transparentnews.ro

Potrivit lui Yuval Noah Harari, omenirea se va schimba radical după ce va ieși din această situație generată de ravagiile la nivel planetar din cauza efectelor devastatoare ale coronavirusului.

„Omenirea se confrunta cu o criza globala, poate cea mai mare criza a generatiei noastre. Deciziile pe care le iau oamenii si guvernele in urmatoarele cateva saptamani probabil vor configura lumea multi ani. Vor configura nu doar sistemele medicale, ci si economia, politica si cultura. Trebuie sa actionam rapid si decisiv. Dar trebuie sa luam in considerare si efectele pe termen lung ale actiunilor noastre. Cand alegem dintre mai multe variante alternative, trebuie sa ne intrebam nu doar cum depasim amenintarea imediata, ci si ce fel de lume vom mosteni dupa trecerea furtunii. Da, furtuna va trece, omenirea va supravietui, cei mai multi dintre noi vom fi in viata, dar vom locui intr-o lume diferita”, afirma Yuval Noah Harari in editorialul publicat in cotidianul Financial Times.

„Multe dintre masurile de urgenta aplicate pe termen scurt vor deveni accesorii ale vietii. Aceasta este natura urgentelor, de a accelera procesele istorice. Decizii care in mod normal ar necesita ani de deliberari sunt adoptate in cateva ore. Sunt fortate spre utilizare tehnologii imature si chiar periculoase, deoarece riscul de a nu face nimic este mai mare”, adauga autorul, notand ca tari intregi sunt folosite in experimente sociale la scara larga. “Ce se intampla cand lucreaza toata lumea de acasa si comunica doar de la distanta? Ce se intampla cand scoli ori universitati isi desfasoara activitatile online? In vremuri normale, guvernele, companiile si consiliile educationale nu ar accepta niciodata astfel de experimente. Dar acestea nu sunt vremuri normale”, subliniaza Yuval Noah Harari.

Două alegeri majore – Intre monitorizarea de tip totalitarist si responsabilizarea civica / Intre izolarea nationalista / solidaritatea globală.

„In aceasta perioada de criza, avem de facut doua alegeri majore. Prima este intre monitorizarea de tip totalitarist si responsabilizarea civica. A doua este intre izolarea nationalista si solidaritatea globala”, argumenteaza editorialistul.

Pentru a stopa epidemia, populatii intregi trebuie sa se conformeze anumitor reguli. Exista doua modalitati de a obtine acest lucru. O metoda este monitorizarea oamenilor de catre guvern si pedepsirea celor care incalca regulile. In prezent, pentru prima data in istoria omenirii, tehnologia permite monitorizarea permanenta a tuturor. In urma cu 50 de ani, KGB nu putea urmari permanent 240 de milioane de cetateni sovietici, nici nu putea procesa informatiile”, subliniaza Yuval Noah Harriri.

„In lupta cu epidemia de coronavirus, numeroase guverne au mobilizat deja noi instrumente de supraveghere. Cel mai notabil caz este al Chinei. Prin monitorizarea atenta a smartphone-urilor, prin folosirea a sute de milioane de camere de luat vederi pentru recunoasterea faciala si prin obligarea oamenilor sa isi verifice si sa raporteze temperatura corporala si starea medicala, autoritatile chineze nu doar ca pot sa identifice rapid persoanele care au coronavirus, ci si sa le urmareasca deplasarile si sa identifice cu cine au intrat in contact. Diverse aplicatii mobile avertizeaza cetatenii despre apropierea de persoane infectate. Aceste tipuri de tehnologii nu se limiteaza doar la estul Asiei. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a autorizat recent Agentia israeliana de Securitate sa utilizeze sisteme de supraveghere destinate in general combaterii terorismului pentru depistarea pacientilor care au coronavirus. Cand subcomisiile parlamentare au refuzat autorizarea masurii, Netanyahu a aplicat-o printr-o ordonanta de urgenta”, a mai spus Yuval Noah Harari.

„Chiar atunci cand infectiile cu noul coronavirus vor fi reduse la zero, unele guverne care vor sa colecteze date ar putea argumenta ca este necesar sa mentina sistemele de monitorizare biometrica deoarece se tem de al doilea val de coronavirus sau pentru ca exista o noua tulpina de Ebola in centrul Africii sau pentru orice altceva, intelegeti ideea. In ultimii ani, a avut loc o lupta majora privind sfera privata. Criza coronavirusului ar putea fi varful acestei lupte, deoarece atunci cand oamenii au de ales intre sfera privata si sanatate, aleg de obicei sanatatea”, subliniază autorul.

Insa aceste variante alternative sunt „false”.

„Putem si trebuie sa ne bucuram atat de drepturile asociate sferei private, cat si de sanatate. Putem opta sa ne protejam sanatatea si sa oprim epidemia de coronavirus nu prin instituirea de sisteme de supraveghere specifice regimurilor totalitare, ci prin responsabilizarea cetatenilor. In ultimele saptamani, unele dintre cele mai eficiente metode de limitare a epidemiei au fost aplicate de Coreea de Sud, Taiwan si Singapore, care, desi au utilizat si unele aplicatii de localizare, s-au axat mai mult pe testarea extinsa, pe raportarea onesta si pe cooperarea voluntara a unui public informat”, explica editorialistul.

„A doua alegere importanta pe care o avem de facut este intre izolarea nationalista si solidaritatea la nivel mondial. Atat epidemia in sine, cat si criza economica asociata sunt probleme mondiale. Pot fi solutionate eficient doar prin cooperarea la nivel global. (…) Natiunile ar trebui sa fie dispuse sa faca schimb de informatii, sa ceara cu modestie consiliere, ar trebui sa aiba incredere in datele primite si in recomandari. De asemenea, este necesar un efort global de producere si distribuire a echipamentelor medicale, in principal kituri de testare si aparate de respiratie. (…) In perioadele precedente de crize globale, precum criza financiara din 2008 si epidemia de Ebola din 2014, Statele Unite au asumat rolul de lider global. Dar actuala Administratie a SUA a abdicat din rolul de lider. A transmis foarte clar ca ii pasa mai mult de maretia Americii decat de viitorul umanitatii. Acesata Administratie si-a abandonat chiar si cei mai apropiati aliati. Cand a interzis calatoriile din Uniunea Europeana, nu s-a obosit sa transmita o notificare prealabila UE, nu mai spun sa se fi consultat cu UE despre aceasta masura drastica. A scandalizat Germania prin presupusa oferta de un miliard de dolari adresata unei companii farmaceutice germane pentru a cumpara monopolul asupra unui vaccin anti-Covid-19″, notează autorul.

„Omenirea trebuie sa faca o alegere. Vom continua sa mergem pe drumul lipsei de unitate sau vom adopta parcursul solidaritatii globale? Daca alegem lipsa de unitate, acest lucru nu doar ca va prelungi criza, ci probabil vor aparea catastrofe mai grave in viitor. Daca alegem solidaritatea globala, va fi o victorie nu doar impotriva coronavirusului, ci si impotriva viitoarelor epidemii si crize cu care omenirea s-ar putea confrunta in secolul 21″, concluzioneaza Yuval Noah Harari.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *