Panică la Odorheiu Secuiesc. Reacția oamenilor după ce Spitalul Județean a fost trecut pe lista spitalelor-suport

După intrarea în Scenariul 4 al epidemiei, odată cu depășirea pragului de 2.000 de cazuri, Ministerul Sănătății a luat decizia de a stabili care sunt spitalele care vor prelua pacienții infectați cu coronavirus pentru a fi tratați.
Un Ordin al Ministerului Sănătății prevede că 52 de spitale din țară vor trata pacienți cu coronavirus, plus 42 de spitalele-suport, potrivit transparentnews.ro
Pe lista spitalelor suport a fost inclus și Spitalul Județean Odorheiu Secuiesc.
Menționăm că în județul Harghita a fost raportat un singur caz de infecție cu noul coronavirus
Potrivit informaţiilor transmise de Prefectura Harghita, este vorba despre o persoană care s-a întors în ţară, din Franţa, în 23 martie. Pacientul a fost preluat şi transportat de către specialişti la Secţia infecţioase a Spitalului Municipiului Odorheiu Secuiesc, unde se află sub supraveghere medicală.
Despre desemnarea ca spital suport al unității sanitare din Odorheiu Secuiesc, reprezentantul Primăriei, Zorgo Noemi, a spus, în excusivitate pentru transparentnews.ro, că, la început a fost o neînțelegere, care ulterior a fost rezolvată.
„A apărut săptămâna asta, cred că marți, o ordonanță, în care ministerul a desemnat spitalul nostru ca spital suport în județul Harghita. Și domnul secretar general de la primărie, a interpretat textul ordonanței, în așa fel încât textul în sine înseamnă că spital suport, înseamnă că spitalul din Odorhei va îngriji pacienții care nu sunt identificați ca fiind pacienți COVID.
Și am avut o neînțelegere și cu Prefectura și cu cei de la DSP, și atunci miercuri a venit domnul prefect, aici, la Odorhei. A fost o ședință la spital la care au venit cei de la DSP, domnul manager al spitalului și acolo au clarificat că, de fapt, Ministerul Sănătății înțelege sub termenul de spital suport, următoarele: spitalul suport va îngriji pacienții de la toate secțiile care sunt identificati ca pacienți covid, dar au și alte probleme. Deci, au nevoie de tratamente pentru alte afecțiuni, probleme chirurgicale, etc, sau au nevoie de îngrijire la maternitate. Și atunci, asta este… Spitalul suport înseamnă că, în judetul Harghita, spitalul nostru va îngriji pacienții covid care au și alte probleme de afecțiuni sau trebuie să nască. Dar și spitalul din Miercurea Ciuc și spitalul din Gheorghieni, și spitalul nostru vor îngriji pacienții care sunt identificati ca fiind pacienți covid, până la capacitatea maximă a acestor trei secții”, a spus Zorgo Noemi
În legătură cu panica ce a fost creată în rândul populației, după ce spitalul din Odorheiu Secuiesc a fost trecut pe lista spitalelor suport de către Ministerul Sănătății, Zorgo Noemi a afirmat că a trebuit să ducă muncă de lămurire cu populația din zonă, explicându-le de ce s-a luat această decizie.
„La prima citire, după apariția ordonanței și pe Facebook, în oraș era panică, cum că vom avea de îngrijit pacienți care vin din toată țara. Și asta am clarificat în ultimele zile, că nu va trimite nimeni pacienți din alte județe, ci numai din interiorul județului Harghita. În Odorhei avem un singur spital. Comunele din împrejurimi nu au spital, numai spitalul din Odorhei. Deci, oricum, noi nu primim numai pacienții din Odorhei, ci primim pacienții din zonă, care înseamnă cam 120.000 de oameni, care locuiesc aici în împrejurimi. Este un spital regional. Acum, încercăm să explicăm că spital suport înseamnă că încercăm să izolăm cumva virusul, să minimalizăm posibilitatea infectării, dacă primim numai pacienții care au covid și alte afecțiuni. Iar pacienții care nu sunt identificați pozitiv, nu trebuie să fie în același spital cu cei identificați cu covid. Asta încercăm să le explicăm locuitorilor, că acest pas este unul bun”, a mai spus Zorgo Noemi.
De asemenea, despre măsurile pentru limitarea și prevenirea răspândirii coronavirusului în zonă, Zorgo Naomi a afirmat că acestea au fost luate încă de la începutul lunii martie.
„Măsurile au fost luate încă de la începutul lunii martie, când domnul Arafat a zis că evenimentele cu mai mult de 1.000 de persoane nu pot fi organizate. Și asta a afectat evenimentul de pe 15 martie, de Ziua maghiarilor, că totul era deja pregătit. Pe 9 martie am avut o ședință în cadrul primăriei la care am decis să nu mai ținem evenimentul, așa cum țineam în anii precedenți, în centrul orașului.
După care, în 11 martie, am avut prima ședintă a comitetului local pentru situatii de urgență, la care au participat domnul primar, domnul viceprimar, poliția locală, de la Ambulanță, jandarmi, pompieri, reprezentanții spitalului.
Am decis că trebuie să luăm măsuri stricte, ca să nu avem probleme sau să minimalizăm problemele legate de epidemie. După care, în următoarea zi, joi, am decis ca restaurantele, cafenelele, barurile să nu mai fie deschise cu orarul normal, ci până la orele 23. Iar după această decizie, ne-au cerut să restricționăm și mai mult orarul acestor baruri. Am decis să fie deschise până la ora 18.00. Restricțiile astea erau luate înainte de ordonanțele emise de la Centru. După care, în acea zi, școlile și grădinițele au fost închise, cred că în 10 sau 11 martie, de către minister. Am decis la nivel local și închiderea creșei, fiindcă creșa nu apartine de minister, ci aparține primăriei. Domnul primar a și scris o dispozitie legată de asta, prin care am închis creșa din oras.
Asta înseamnă cam 100 de copii. După asta am început închiderea tuturor locurilor de joacă, asta în 28 martie. Sunt închise și acum. Au fost dezinfectate de o firmă de specialitate și au rămas închise. Am pus și afișe despre această decizie și despre cauza deciziei.
De asemenea, în 16 martie, transportul public în oraș a fost modificat. Nu mai circulă autobuzele, iar stațiile au fost dezinfectate. Avem și transport public care tranzitează orasul, deci vin autobuze din împrejurimi. Regulat dezinfectăm stațiile la care se opresc aceste autobuze”, a indicat Zorgo Noemi.
La nivelul judeţului Harghita, 157 persoane sunt în carantină, 1.713 persoane sunt în autoizolare la domiciliu, 582 de paturi sunt disponibile în centrele de carantină.
Lucian Ionescu