Părintele Calistrat Chifan solicită Patriarhiei Române să permită credincioșilor să participe la slujba de Înviere. Răspunsul clar al BOR

Deși regulile Patriarhiei nu permit, unul dintre cei mai renumiți duhovnici ortodocși din România, părintele Calistrat Chifan, vrea ca toți credincioșii să participe la slujba de Înviere, potrivit  transparentnews.ro

Totodată, duhovnicul face apel la autoritățile statului să le permită oamenilor să participe la slujbă măcar o oră, deși experiența altor state care au permis mari adunări colective în plină pandemie arată că rezultatele au fost catastrofale.

Poziția duhovnicului este însă diametral opusă cu regulile Patriarhiei Române, care sunt foarte clare și au fost făcute cunoscute tuturor preoților încă din 8 aprilie.

„În contextul stării de urgență instituită în România pentru protejarea sănătății cetățenilor și stoparea extinderii actualei epidemii, orice mesaj contrar celui oficial oferit de Patriarhia Romana, orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor fixate de autoritățile abilitate, inclusiv de cele ecleziastice, este unul care NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un punct de vedere al Bisericii naționale.

„Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, mai arată Biserica Ortodoxă.

Potrivit ultimei circulare a Cancelariei Sfântului Sinod aprobată de către Patriarhul României, slujbele de Înviere pot fi oficiate doar de clerici, fără a fi permis accesul enoriașilor. Singura recomandare pe care Patriarhia o face credincioșilor, pe lângă îndemnul de a rămâne acasă, este ca în noaptea de Înviere să cânte și să salute, de la ferestre, balcoane sau din curți cu mărturisirea și salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *