Prima zi de Paște ortodox din istorie fără creștini în biserici

Este primul Paște în izolare, primul Paște fără familii reunite, primul Paște cu străzile goale și primul Paște în care lumina Învierii a ajuns, în multe case, cu trei-patru ore înaintea sfintei slujbei de Înviere, potrivit transparentnews.ro
Slujba de Înviere a fost oficiată, sâmbătă noapte, în toate lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române de către preoţi dar fără a fi prezenţi credincioşi. Prezenţa acestora în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanţele militare.
Ca în fiecare an din 2009 încoace, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim cu o aeronavă specială care a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Este o tradiție care nu a fost întreruptă nici în vremuri grele ca acestea. Totuși, au fost reguli pe care preoții au fost nevoiți să le respecte cu strictețe. Astfel, lumina a ajuns la parohii, iar slujitorii bisericii, alături de voluntari, au mers la credincioși.
În orașe, la blocuri, oamenii au ieșit cel mult la balcoane, la miezul nopții, și au strigat vestea către vecinii lor: „Hristos a-nviat!”, „Adevărat a-nviat!”.
Se consideră că aceste zile sunt o cheie pentru evoluția epidemiei în țara noastră. România are deja peste 8.400 de cazuri de infecție cu noul coronavirus și din păcate, 421 de persoane au pierdut deja lupta cu boala.
Totul depinde de cât de mult vor înțelege oamenii să respecte distanțarea socială și să stea în case, renunțând la tradiționalele vizite și la ieșiri în comunitate. În scenariile optimiste, peste 10 zile – două săptămâni nu vom ajunge la o creștere bruscă a cazurilor și sistemul medical nu va fi copleșit. Restricțiile ar putea fi relaxate treptat.
Patriarhul Daniel și-a început pastorala din noaptea de Înviere amintind că primele cuvinte ale lui Iisus Hristos după Înviere au fost „Nu vă temeți!”, „Bucurați-vă!” și „Pace vouă!”.
Patriarhul a vorbit despre Iisus Hristos ca Mântuitor, Vindecător și Eliberator în momente în care „oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște”.
Lucian Ionescu