Lovitură năpraznică dată de CEDO pentru Justiția românească. Kovesi a câștigat procesul. Reacțiile susținătorilor dar și ale dușmanilor fostului șef al DNA

 

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

Cu această ocazie Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a emis un comunicat de presă prin care o felicită pe fosta șefă a DNA, potrivit transparentnews.ro

„Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție”, a transmis Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale, în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.

Sfidând toate argumentele pe care le-am revocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție a doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al Justiției de foarte tristă amintire. Este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, un înverșunat atacator al lui Kovesi a făcut, în stilul său caracteristic, pasul înapoi, dând vina pentru pe CCR.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea, Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii, o face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului.

CCR a dat o decizie şi preşedinţele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută”, a spus Tudorel Toader.

Despre câștigarea procesului la forul european de către Kovesi, europarlamentarul Rareș Bogdan a postat pe pagina sa de socializare un comentariu foarte acid la adresa celor care au vrut ani de zile să o nimicească pe cea care a condus DNA și care a scos la iveală multe dintre infracțiunile comise de politicienii români.

„Fiecare oră care trece fără ca Valer Dorneanu să demisioneze din fruntea CCR este o palmă dată cetățenilor României și o pată pe imaginea țării. Dacă ar avea un dram de morală, președintele Curții Constituționale s-ar ascunde într-o văgăună și n-ar mai ieși decât să meargă la biserică pentru a se ruga la Dumnezeu să-l ajute să priceapă că trebuie să-i crape obrazul de rușine.

Sentința CEDO în cazul Kovesi este atât de devastatoare pentru un slujbaș al Dreptului încât nimic nu-i mai poate spăla cariera – sau cum s-o numi activitatea sa dubioasă, începută prin pulverizarea Punctului 8 al Declarației de la Timișoara. Nu uit nici că oficina Moscovei l-a numit în 2019 „Personalitatea anului în România” – dar despre acest detaliu cu altă ocazie.

Dorneanu nu este doar un ins care ar putea să facă primul său gest de onoare și să dispară definitiv din viața publică. Ca președinte al Curții Constituționale, el este obligat să plece, pentru a nu plasa România într-o zonă de lipsă de credibilitate.

Decizia este limpede: Laurei Codruța Kovesi i s-a încălcat accesul la justiție. Totodată, a fost demisă pe baza unei evaluări în care era acuzată că s-a exprimat public referitor la modificări legislative ce afectau sistemul judiciar.

Iar raportorul Deciziei CCR, cine a fost raportorul? Exact! Valer Dorneanu! Putea să rateze el ocazia de a fi primul servitor al stăpânului?

Servitor ca servitor, dar nu e vorba, cumva, de încă un grup infracțional organizat?

Asemenea complicități nu mai pot fi tolerate într-un stat democratic, membru UE. Este obligatoriu să modificăm Legea CCR. Dacă nu luptăm să o facem, suntem complicii lui Dorneanu și Toader, suntem vrednici de milă. Sau jagardele – nici „javră”, nici „jigodie”, ci amândouă. Iar cetățenii României merită altceva”, a spus Rareș Bogdan

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *