Atac la președinte. Relațiile diplomatice româno-ungare din nou în impas. „Asta i-a enervat pe unguri”

Scandalul dintre România și Ungaria ia amploare. Ministrul de Externe al Ungariei l-a atacat dur pe Klaus Iohannis, l-a făcut „un politician extrem de anti-maghiar” si l-a acuzat că implică Ungaria și guvernul de la Budapesta în campania electorală românească. 

Imediat a venit și reacția ministerului de externe român. MAE respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român. De asemenea, oficialii români spun că reacția ministrului ungar este complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context. Atacul oficialului ungar vine după ce șeful statului a trimis o sesizare Curții Constituționale, în legătură cu legea ce vizează deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Beba Veche.

„Din păcate, președintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria și Guvernul ungar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenționat colaborării româno-maghiare și împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât și pentru cel român”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook.

MAE reacționează

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de reacția complet nejustificată, disproporționată și scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Președintele României către Curtea Constituțională a României a unei sesizări de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) și face următoarele precizări:

MAE respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român. Decizia Președintelui României de a transmite, conform competențelor sale, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România.

Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege. Așa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română își menține interesul sincer de construire a unei relații autentice de bună vecinătate și de cooperare în beneficiul reciproc al cetățenilor noștri, indiferent de etnie.

De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menționează explicit intenția la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile și practicii curente, în vederea consultării autorităților competente cu privire la inițiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza. În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intențiilor reale ale părții române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării și documentării adecvate a părții ungare cu privire la motivația sesizării de neconstituționalitate, disponibilă public, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, după atacul ministrului ungar, fostul președinte al României, Traian Băsescu a spus că aceasta este o reacție a ungurilor din guvernarea FIDESZ, condusă de Viktor Orban, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Acest tratat îi irită foarte tare pe ungurii extremiști, care acționează, de multe ori violent, zgândărind diplomația româno-ungară.

„O lipsă de decență politică. Rar se întâmplă asta în Uniunea Europeană. Problemele bilaterale se discută în marja Consiliului European. Vorbim de o poziție ostilă a Budapestei față de statul român. Declarația poate avea legătură cu poziția României referitoare la Trianon. România a tratat cu decență acel moment și asta i-a enervat pe maghiari”, a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte a evidențiat problema birocratică în contextul absorbției fondurilor europene.

„Experții OLAF au constatat că anual din fondurile europene se fură: 350 de milioane de euro din 450 de milioane de euro. România e departe de a fi campioană la acest capitol. Absorbția slabă de fonduri europene de la noi este cauzată de slaba administrare. O problemă foarte mare este și birocrația. Birocrația blochează absorbția, mai ales din motive de incompetență. Nu este același lucru cu corupția. Absorbția României este mai bună decât în exercițiul bugetar anterior. Din România au plecat 220.000 de ingineri. Din fericire, avem materie cenușie importantă rămasă în țară în domeniul IT. Avem creiere exact pentru ce trebuie: societatea informatizată”, a mai spus Traian Băsescu

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *