Traian Băsescu știe el ceva despre pensii. „Este riscantă în raport cu resursele pe care țara le are”

Foto: b1tv.ro

Fostul președinte a spus că o creștere cu 15% a pensiilor ar fi riscantă pentru economia României.

„Cresterea de 15% desi necesara, o vad riscanta in raport cu resursele pe care tara le are. Ce ni s-a intamplat in ultimele 18 luni: am incheiat anul trecut cu deficit de 3,6%, sa spunem rotund 4%. Avem prognozat anul acesta inca cel putin 3% adaugat, 7%. Inseamna 14 miliarde de euro. Sunt sume extrem de mari. 70 de miliarde de lei care trebuiesc imprumutati doar sa acoperim deficitul. Pentru o tara ca Romania inseamna foarte mult.

Sunt lucruri care ar trebui facute pentru a creste numarul de salariati si implicit veniturile in fondurile de pensii.

Legile care la un moment dat devin un risc, se modifica (n.r. legea care prevedere marirea pensiilor cu 40%). Nu putem discuta de predictibilitate in Romania cand toata Europa este impredictibila. Romania e intr-un ansamblu. Europa e intr-o perioada de framantari, Romania nu poate fi o insula de neframantari. Romania e o tara dependenta de exporturi in tari europene. Germania urmeaza sa anunte o cadere economica de 5-6 procente. Italia este in mare dificultate economica.

Nu suntem singuri in lumea asta. Lucrul pe care il reprosez public: Guvernul Romaniei nu a facut nimic serios utilizand facilitatile date de Uniunea Europeana pentru a amortiza socul economic. La dimensiunile economiei noastre, in raport cu facilitatile, aproape ca am fi putut sa evitam socul. E prea mult sa-i ceri Guvernului Romaniei sa evite socul, in schimb putem sa amortizam socul”, a spus Traian Băsescu

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *