Interviu în EXCLUSIVITATE. UDMR Mureș în conflict (din nou) cu UDMR Târgu Mureș. Ce spune unul dintre cei „pedepsiți”

Tensiunile din interiorul UDMR Mureș par să nu se mai domolească după ce, în urmă cu câteva zile lui Kali Istvan – fost președinte al filialei – i-a fost răpită aproape orice șansă de a ajunge consilier local. Acesta a explicat situația, în exclusivitate pentru transparentnews.ro, pe un ton reținut și diplomat, pentru a nu îi supăra și mai tare pe liderii formațiunii unionale.

Relațiile lui Kali Istvan cu UDMR nu mai erau tocmai bune încă din 2019, când a fost suspendat din funcția pe care o deținea în cadrul organizației județene. În urma unei anchete interne care a durat un an de zile, s-a luat decizia ca toate forurile decizionale din organizația orășenească din Târgu Mureș, precum și Consiliul Aleșilor,  pot să continue lucrările.

„Nu a fost un proces pe niciun plan de judecată. Practic a fost un proces interior, o anchetă internă. A fost revizuit totul. Practic s-a comunicat că toate forurile decizionale din organizația orășenească din Târgu Mureș  pot să continue lucrările.”

Totodată, atitudinea fostului președinte executiv al UDMR Mureș față de candidatul independent, susținut de fapt de UDMR la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, nu este tocmai lipsită de resentimente, lucru justificat prin faptul că cel din urmă a preluat proiectele inițiate de Kali Zoltan și își arogă acum meritele pentru finalizarea lor, un bun exemplu în acest sens fiind amplasarea statuii lui Bethlen Gabor, în reședința de județ.

„Se poate spune și că unii muncesc și alții culeg laurii”

Kali Istvan a precizat că, în momentul de față, procedura de selectare a candidaților pentru consiliul local, pe lista UDMR, este în derulare. Astfel, consiliul aleșilor a întocmit o primă listă, pe care formațiunea județeană a decis să o modifice, mutând numele lui Kali Istvan pe locul 17, ca și cum i-ar arunca un ultim oscior. Practic, acesta nu a fost eliminat complet de pe listă, ci mutat în capătul ei, într-un gest de mărinimie a colegilor săi de formațiune.

Există trei modalități de alegere a candidaților pentru consiliile locale: prima ar fi cu urne, așa numita prealegere. A doua procedură este alegerea prin electori, adică prin reunirea unui for decizional la nivel de oraș. A treia este Consiliul Aleșilor împreună cu Biroul Permanent din județ, varianta pentru care a optat conducerea de la nivel național, decizie justificată de distanțarea socială impusă de autorități, din cauza pandemiei COVID-19.

Kali Istvan nu a dorit să comenteze în nici un fel faptul că la începutul listei de candidați a fost propusă Kozma Monika, directorul executiv al Fundației Pro Economica, cea care conduce, de altfel, un program finanțat de Ungaria în România, despre care am mai scris aici.

1 thought on “Interviu în EXCLUSIVITATE. UDMR Mureș în conflict (din nou) cu UDMR Târgu Mureș. Ce spune unul dintre cei „pedepsiți”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *